VIŠNJA MAJSEC SOBOTA Ljekovita moć knjige

'Zdravlje nije samo odsustvo bolesti, već i prisustvo knjiga u našem životu', jedan je od slogana koji prate ovogodišnju Noć knjige. Knjižnice su zato za sve vas večeras pripremile mnoge knjižne sadržaje začinjene izgovorenom ili napisanom riječju koja je lijek za tijelo i dušu

Knjige, ilustracija.

 

Stari su Grci vjerovali u ljekovitu moć čitanja tako da su iznad vrata knjižnica stavljali natpis 'ljekovito mjesto za duše'.

Svake godine 23. travnja obilježava se Svjetski dan knjige, koji ove godine pada upravo na današnji dan. Već desetu godinu za redom održava se na taj dan 'Noć knjige', jedno od najmasovnijih kulturnih događanja u Hrvatskoj kojemu je cilj poticanje kulture čitanja, kako bi se, ne zatvarajući oči pred često nelijepom svakodnevicom, barem na jedan dan govorilo o čaroliji stvaranja i radosti čitanja knjiga. Tema ovogodišnje jubilarne manifestacije je 'Ljekovita moć knjige', a njen zaštitni lik je pripovjedačica i krojačica ljekovitih priča - babuška Knjiguška. Ova godina, još k tome, proglašena je u Hrvatskoj i Godinom čitanja pa današnja Noć knjige dobiva još više na svojoj ljekovitosti. Bit će tu tako i Priča koje liječe i Ljekovite literature i Knjige kao lijek i Putovanja s knjigom u vlaku na relaciji Zagreb - Sisak, uživajući u zvučnim knjigama s prve mobilne aplikacije za slušanje knjiga na hrvatskom jeziku i još puno, puno toga knjižnog, a ljekovitog.

U Hrvatskoj se ovaj datum povezuje s onim koji mu neposredno prethodi, a to je Dan hrvatske knjige, 22. travnja, kao spomen na dovršetak tiskanja 'Judite', upravo toga datuma 1521. godine. Najpoznatije je to djelo Marka Marulića, 'oca hrvatske književnosti', prvi umjetnički ep ispjevan na hrvatskom jeziku. Ove godine tako se navršava okruglih 500 godina, pola stoljeća, od trenutka u kojem je simbolično oblikovan hrvatski književni jezik.

A ima li kakve veze između Marka Marulića i psihologije?

Osim što je otac hrvatske književnosti, Marulić je i otac pojma psihologija. U svojoj knjizi 'Psihologija ljudske duše' 1524. godine prvi se puta u književnim izvorima spominje pojam 'psihologija', što je čak šest desetljeća prije nego što ga je upotrijebio njemački filozof Rudolf Gockel, kojega u svijetu običavaju spominjati začetnikom ovog pojma. Tim povodom se i najveće društveno priznanje, koje Hrvatsko psihološko društvo svake godine dodjeljuje za osobiti doprinos hrvatskoj primijenjenoj psihologiji, zove 'Marulić: Fiat Psychologia' (u prijevodu s latinskog 'Marulić: Neka bude psihologija').

'Knjige koje brišu brige' stoji ovih dana u naslovu teksta jedne naše knjižnice. Naslanja se ovaj naslov na učinke biblioterapije koja ciljanim čitanjem različitih knjiga pobuđuje kod čitatelja empatiju i uživljavanje u tuđa iskustva, relaksaciju, smanjenje stresa, virenje kroz ključanicu u tuđe imaginarne ili stvarne živote s kojima se kao čitatelji poistovjećujemo, dijeleći slične ili iste sudbine. S knjigom u ruci plovimo svijetom mašte do nekih ljepših trenutaka i mjesta, učeći na tuđim iskustvima i jačajući vlastite kapacitete suočavanja sa sadašnjošću. Knjige su zato naši vrijedni saveznici i prijatelji koji nas neće iznevjeriti.

'Zdravlje nije samo odsustvo bolesti, već i prisustvo knjiga u našem životu', jedan je od slogana koji prate ovogodišnju Noć knjige. Knjižnice su zato za sve vas večeras pripremile mnoge knjižne sadržaje začinjene izgovorenom ili napisanom riječju koja je lijek za tijelo i dušu. Posegnite za njima, približite im se pa makar i onako, na daljinu, 'on line'.

I kao što su ovih dana knjižničarke i knjižničari u knjižnici koju često posjećujem napisali: 'Mnogo je toga što knjige mogu liječiti, a toga 'vitamina Č' nikad dosta!'

 

Višnja Majsec Sobota

 

Povezane vijesti