OSOBNI ASISTENTI ZAJEDNO Mjesečna plaća nam nije dovoljna za podmirenje životnih potreba

Na pitanje: 'Da li vam je mjesečna plaća dovoljna za podmirenje životnih potreba?' 88 posto asistenata koji su ispunili upitnik odgovorilo je 'Ne'

Grafički prikaz rezultata upitnika.

 

Inicijativu Osobni asistenti zajedno nedavno su pokrenuli udruga BRID i Regionalni industrijski sindikat, u suradnji s osobnim asistentima/cama osobama s invaliditetom.

Cilj inicijative je unaprijediti materijalna prava i poboljšati uvjete rada osobnih asistenata/tica, čime će se podići i kvaliteta usluge osobne asistencije koju pružaju korisnicima.

Žele ostvariti cilj u suradnji s udrugama koje pružaju usluge osobne asistencije i zapošljavaju osobne asistente/ice, na način da zajednički rade na stvaranju prijedloga za poboljšavanje funkcioniranja cjelokupnog sustava osobne asistencije i ostalih socijalnih usluga koje udruge pružaju, da zajednički zagovaraju donošenje kvalitetnog zakonskog okvira i vrše pritisak na Vladu Republike Hrvatske i nadležne institucije kako bi osigurali stabilno i adekvatno financiranje sustava.

Pokrenuli su online kampanju u kojoj putem Facebook postova objavljuju grafike s najčešćim problemima s kojima se susreću osobni asistenti, i prijedlozima rješenja ili koraka prema rješenjima. Na pitanje: 'Da li vam je mjesečna plaća dovoljna za podmirenje životnih potreba?' 88 posto asistenata koji su ispunili upitnik odgovorilo je 'Ne'. Stoga novi post, odnosno problem, glasi: 'Većini asistenata koji su ispunili upitnik plaća ne pokriva osnovne životne troškove. Plaće osobnih asistenata nisu rasle od 2006. godine, dok su životni troškovi itekako porasli. Recimo, u slučaju kad moramo plaćati trošak najma stana ili ratu kredita, većina plaće odlazi na to, a za druge osnovne troškove nema prostora, pa se snalazimo iz mjeseca u mjesec'.

- Želimo da nam plaća omogućava dostojanstvene uvjete života, a ne životarenje - poruka je inicijative.

Rad inicijative i kampanju možete pratiti na Facebook stranici Osobni asistenti zajedno, a ako ste osobni asistent uključite se u inicijativu i javite im se u inbox, na email osobni.asistenti@ris.com.hr ili na broj mobitela 098/9312-433.

 

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti