ČAKOVEC Udruga gluhih i nagluhih preselila u novi prostor

Novi prostor obišao je i gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač koji je tom prilikom čestitao, ne samo na jubileju i ostvarenju dugogodišnje želje, već i na odličnom radu udruge koja nesebično pomaže osobama s oštećenjem sluha svih dobnih skupina

Zajednička fotografija okupljenih.

 

Udruga gluhih i nagluhih Međimurske županije - Čakovec obilježava 65. obljetnicu postojanja, a osim po vrijednom jubileju ovu će godinu pamtiti i po useljenju u vlastiti prostor. Naime, Upravni odbor udruge početkom je godine donio odluku o pokretanju dobrotvorne akcije za kupnju prostora, a samo tri mjeseca kasnije udruga je uselila u novi prostor na adresi Gajeva 6 u Čakovcu.

Kako su nam rekle predsjednica Udruge gluhih i nagluhih Mirela Igrec te članica Upravnog odbora Nada Igrec, dobar dio sredstava za kupnju novog prostora udruga je uspjela uštedjeti unazad nekoliko godina, dio sredstava dobiveno je beskamatnom pozajmicom od Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih Zagreb, dok je ostatak u iznosu od 50.000 kuna osigurano iz proračuna Grada Čakovca. U spomenutoj dobrotvornoj akciji, građani su svojim donacijama skupili 8000 kuna koje su također dodane cjelokupnom iznosu za kupnju prostora.

Poštujući epidemiološke mjere, udruga je prošli četvrtak organizirala kratku svečanost u dvorištu kraj novog prostora na kojoj se okupila nekolicina članova. Novi radni prostor obišao je i gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač koji je tom prilikom čestitao, ne samo na jubileju i Velečasni Leonardo Šardiostvarenju dugogodišnje želje, već i na odličnom radu udruge koja nesebično pomaže osobama s oštećenjem sluha svih dobnih skupina. Kovač je podsjetio i na Nagradu Grada Čakovca koju je Udruga gluhih i nagluhih Međimurske županije dobila 2018. godine.

Udruga trenutno broji 170 aktivnih članoa, a djeluje s osnovnim ciljem prevladavanja posljedica teških komunikacijskih barijera koje se očituju u nepovoljnom socijalnom i kulturološkom položaju osoba oštećena sluha. Nudi i socijalne usluge poput preventivnih mjerenja sluha, tiskanja i izdavanja časopisa za gluhe, organizacije druženja i izleta za članove, tečajeva za znakovni jezik, prevođenja znakovnog jezika, kluba roditelja djece oštećena sluha te brojnih drugih.

Novi radni prostor Udruge gluhih i nagluhih blagoslovio je velečasni Leonardo Šardi, župnik u Svetoj Mariji i povjerenik Pastorala za osobe s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije.

 

Izvor: Grad Čakovec

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti