OSOBNI ASISTENTI ZAJEDNO Muke po godišnjem odmoru i bolovanju

Potrebno je poboljšati radne uvjete i povećati kapacitete za zapošljavanje, odnosno, financijska sredstva koja bi omogućila zapošljavanje novih radnika, kako bismo mogli koristiti navedena prava, poručili su iz inicijative

Tekst problema.

 

Inicijativu Osobni asistenti zajedno nedavno su pokrenuli udruga BRID i Regionalni industrijski sindikat, u suradnji s osobnim asistentima/cama osobama s invaliditetom.

Cilj inicijative je unaprijediti materijalna prava i poboljšati uvjete rada osobnih asistenata/tica, čime će se podići i kvaliteta usluge osobne asistencije koju pružaju korisnicima.

Žele ostvariti cilj u suradnji s udrugama koje pružaju usluge osobne asistencije i zapošljavaju osobne asistente/ice, na način da zajednički rade na stvaranju prijedloga za poboljšavanje funkcioniranja cjelokupnog sustava osobne asistencije i ostalih socijalnih usluga koje udruge pružaju, da zajednički zagovaraju donošenje kvalitetnog zakonskog okvira i vrše pritisak na Vladu Republike Hrvatske i nadležne institucije kako bi osigurali stabilno i adekvatno financiranje sustava.

Pokrenuli su online kampanju u kojoj putem Facebook postova objavljuju grafike s najčešćim problemima s kojima se susreću osobni asistenti, i prijedlozima rješenja ili koraka prema rješenjima. Novi problem glasi: 'Pravo na minimalni godišnji odmor u trajanju od četiri tjedna garantirano je Zakonom o radu, dok Ustav Republike Hrvatske kaže da se godišnjeg odmora radnik ne može odreći. Međutim, osobnim asistentima korištenje tog prava je otežano, jer nerijetko moramo sami naći zamjenu. Slična je situacija i s odlaskom na bolovanje ili uzimanjem slobodnih dana. Ako nismo jako bolesni, prisiljeni smo otići na posao. Za slobodni dan moramo se dogovarati s korisnikom'.

- Situacija je takva jer asistenata nema dovoljno, a odlaze i ne žele raditi taj posao zbog loših uvjeta, niske plaće i nepoštivanja zanimanja. Potrebno je poboljšati radne uvjete i povećati kapacitete za zapošljavanje, odnosno, financijska sredstva koja bi omogućila zapošljavanje novih radnika, kako bismo mogli koristiti navedena prava. To bi imalo pozitivan efekt i na našu fleksibilnost i na spektar mogućnosti korisnika - poručili su iz inicijative.

 

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti