KOPRIVNICA Udruga za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama 'Latice' napokon ima vlastiti prostor

Podravska banka odobrila je kredit na devet godina, a roditelji će mjesečnim participacijama osigurati sredstva za anuitet banci. Na taj način roditelji su ti koji su kupili i osigurali vlastiti prostor za svoju djecu

Predstavljanje novog prostora.

 

Udruga za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama 'Latice' osnovana je davne 1967. Nakon 54 godine, uz financiranje Podravske banke, napokon su u vlastitom prostoru. Kroz svoju povijest udruga, zajedno sa svojim korisnicima, prolazila je nekoliko uspješnih faza transformacije. Najveći zaokret u radu udruge započeo je 2015. godine. Od tada udruga svakodnevno proširuje aktivnosti i vizionarski kreće u širenje svojih kapaciteta i unapređenja usluga na dobrobit svojih članova. Iste godine udruga počinje svakodnevno pružati usluge korisnicima starijim od 21 godine te se prvi puta uvode programi za djecu s teškoćama u razvoju. Današnji broj članova je 189, od toga 86 korisnika direktno koristi usluge i uključeni su u projektne aktivnosti. Prošle godine u udrugu je upisano novih 19 članova što ukazuje na prepoznatljivost i kvalitetu usluga kojih je udruga pružatelj, a taj rast je kontinuirano u porastu iz godine u godinu. Udruga zapošljava 13 djelatnika (radnog terapeuta, dva fizioterapeuta, apsolventicu psihologije, administratora, magistru povijesti, inženjera poljoprivrede, kuharicu), dvije zaposlenice su trenutno na rodiljinom dopustu, a udruga je ujedno i pružatelj usluge osobne asistencije za sedmero korisnika.

Udruzi je 2019. godine izdano rješenje od Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike o pružanju socijalnih usluga individualne i grupne psihosocijalne podrške, što je i ujedno prva socijalna usluga za koju je udruzi izdano rješenje nadležnog tijela.

- Nažalost, zbrinjavanje osoba s intelektualnim teškoćama u Hrvatskoj nakon 21. godine nije sustavno riješeno te osobe s intelektualnim teškoćama ostaju u svojim obiteljima, a ono što je zabrinjavajuće da većina tih osoba nakon smrti svojih bližnjih završava u domovima za starije i nemoćne ili u udomiteljskim obiteljima bez obzira na njihovu dob, zdravstveno stanje i ostale poteškoće s kojima se nose kroz život.

Roditelji i skrbnici suočeni s problematikom sustava prepoznaju, podržavaju kvalitetu i rad udruge te odlučuju na prijedlog vodstva udruge da se ide u kupnju primjerenog prostora. Nakon dužeg traženja odgovarajuće nekretnine, odlučuju se za kupnju objekta u Koprivnici, Križevačka ulica 64 (nekadašnji restoran Klas). Nekretnina je veličine 420 metara kvadratnih na površini 2189 metara kvadratnih (parkiralište, dvorište, vrt i voćnjak).

Zajednička fotografija u novim prostorima.Upravo zahvaljujući roditeljima (njih 50-ak) našu viziju izložili smo Podravskoj banci koja je prepoznala problematiku sustava i kvalitetu rada udruge te odlučila financirati kupnju nekretnine.

Podravska banka odobrila je kredit na devet godina, a roditelji će mjesečnim participacijama osiguratisredstva za anuitet banci. Na taj način roditelji su ti koji su kupili i osigurali vlastiti prostor za svoju djecu.

Projekt Kampus je i dalje opcija za daljnje širenje socijalnih usluga uz veliku podršku Grada Koprivnice. Naime, prostor dobiven od Grada u fazi je čekanja odluke i potpisivanje ugovora za adaptaciju - EU projekt: 'Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije - druga faza'.

Naša vizija je upravo jedinstvo i snaga roditelja koji su odlučili uzeti sudbinu svoje djece u vlastite ruke te se pobrinuli da njihova djeca imaju pravo na dostojanstven život, oni zaslužuju i više.

Podravska banka prepoznaje projekte koji osim pozitivnog rezultata za cilj imaju mjerljiv društven utjecaj. Prije svega, to su projekti u lokalnoj zajednici koji se odnose na obrazovanje, zaštitu zdravlja i socijalnu skrb. Banka prepoznaje i podržava Udrugu Latice te nastavlja s financiranjem sličnih projekta - kazali su iz Udruge Latice.

 

Izvor: Udruga Latice

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti