HSUIR Obilježavanje Svjetskog dana sigurnosti i zaštite zdravlja na radu

Prepoznajući kako radno mjesto predstavlja važan kontekst za promicanje zdravlja u sklopu projekta 'Živjeti zdravo', kojeg provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo, osmišljena je aktivnost 'Zdravlje i radno mjesto' te unutar njega modul 'Tvrtka prijatelj zdravlja'

Infografika projekta 'Živjeti zdravo'.

 

Svjetski dan sigurnosti i zaštite zdravlja na radu obilježava se 28. travnja pa je to bila prilika za Hrvatski savez udruga invalida rada - HSUIR da na svojoj web stranici naglasi koliko je radno mjesto sa svojim karakteristikama važno za očuvanje tjelesnog i mentalnog zdravlja, budući da prosječna osoba na svom radnom mjestu provede trećinu života.

- Radno je mjesto, uz obitelj i školu, jedna od tri osnovne društvene zajednice i samim time jedna od najvažnijih socijalnih odrednica zdravlja. Zdravo radno okruženje je preduvjet socijalnog, mentalnog i tjelesnog zdravlja, a zdrav radno aktivan čovjek je preduvjet društvenog opstanka. Prema definiciji Regionalnog ureda Svjetske zdravstvene organizacije za Zapadni Pacifik, zdravo radno mjesto je mjesto na kojem svi zajedno rade na postizanju dogovorene vizije za zdravlje i dobrobit djelatnika i zajednice. Ono omogućuje djelatnicima fizičke, psihološke, socijalne i organizacijske uvjete koji štite i promiču zdravlje i sigurnost. Omogućuje menadžerima i djelatnicima da povećaju kontrolu nad vlastitim zdravljem i poboljšaju ga te postanu energičniji, pozitivniji i zadovoljniji - stoji na web stranici.

Prepoznajući kako radno mjesto predstavlja važan kontekst za promicanje zdravlja u sklopu projekta 'Živjeti zdravo', kojeg provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo, osmišljena je aktivnost 'Zdravlje i radno mjesto' te unutar njega modul 'Tvrtka prijatelj zdravlja'.

Kako je pojašnjeno, modul 'Tvrtka prijatelj zdravlja' usmjeren je organizacijama i zaposlenicima te potiče uvođenje posebnih oznaka za radna okruženja koja zaposlenicima omogućuju usvajanje zdravih životnih navika, promiču zdravlje na radnom mjestu i iskazuju pozitivnu brigu o zdravlju djelatnika te očuvanju okoliša.

- Implementacijom ovog modula kroz suradnju Zavoda za javno zdravstvo i radnih organizacija, radno mjesto postaje glavno mjesto promicanja dugoročnih promjena ponašanja usmjerenih unapređenju zdravlja te se postiže višestruka korist za djelatnike, poslodavce i za širu zajednicu. Navedene promjene uključuju promicanje zaštite zdravlja, pravilne prehrane, tjelesne aktivnosti, mentalnog zdravlja, nepušenja i ne pijenja alkohola - navedeno je.

Objašnjeno je i kako tvrtka može dobiti oznaku 'Tvrtka prijatelj zdravlja'. Potrebno je zadovoljiti određene kriterije.

- Tim stručnjaka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dolazi u nadzorni posjet tvrtki, gdje provodi ocjenjivanje radnog okruženja tvrtke na sedam područja: prehrana, promicanje tjelesne aktivnosti, zaštita zdravlja djelatnika na radnom mjestu, zabrana pušenja, zabrana konzumacije alkohola, uređenje okoliša te zaštita zdravlja djelatnika. Nakon evaluacije predviđeno je održavanje edukacija za djelatnike tvrtke prema definiranim temama: prevencija kroničnih bolesti, pravilna prehrana, tjelesna aktivnost, mentalno zdravlje, promicanje nulte tolerancije na pijenje alkohola i pušenje, zdravstvena ispravnost hrane te okoliš i zdravlje. Intenzitet i sadržaj svakog edukacijskog modula se usklađuje prema potrebama tvrtke i preporukama proizašlim iz evaluacije. Nakon održanog inicijalnog sastanaka, provedene evaluacije i edukacija djelatnika tvrtka dobiva naslov Tvrtka prijatelj zdravlja koja se dodjeljuje na razdoblje od dvije godine. Nakon dvije godine naslov se produžava nakon provedene reevaluacije.

- Istraživanja pokazuju kako su dobrobiti promicanje zdravlja na radnom mjestu višestruke: povećava se dobrobit, zadovoljstvo i produktivnost djelatnika, povećava se zdravstvena svijest djelatnika, smanjuju se troškovi za tvrtku i zajednicu općenito (smanjene stope bolovanje i odlasci u prijevremenu mirovinu te apsentizam) te pridonosi očuvanju dobrog imidža tvrtke - objavljeno je na kraju.

 

Izvor: Hrvatski savez udruga invalida rada

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti