OSOBNI ASISTENTI ZAJEDNO Naše zanimanje nije prepoznato, a rad je podcijenjen i potplaćen

Potrebno je povećati izdavanja za sustav osobne asistencije, prvenstveno kako bi se osobnim asistentima mogla povećati plaća, a potom i omogućiti rad na puno radno vrijeme, poručili su iz inicijtive Osobni asistenti zajedno

Nikola Ptić, Ana Vragolović i Velimir Gašparac.

 

Posao osobnog asistenta osobama s invaliditetom društveno je vrlo važan. Pomažu osobama s invaliditetom da budu samostalnije, mobilnije i društveno aktivne. Njihovi radni zadaci kreću se od osnovnih zadataka poput pomoći kod održavanja higijene, kućanskih poslova i prehrane, do uključivanja korisnika u socijalne aktivnosti, druženja i slično, stoji u priopćenju koje je inicijativa Osobni asistenti zajedno uputila medijima povodom Praznika rada.

- U isto vrijeme naš posao nije prepoznat kao zanimanje, a uvjeti rada nisu dobri. Zbog toga smo u suradnji s udrugom BRID (Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju) i Regionalnim industrijskim sindikatom (RIS) u listopadu 2020. pokrenuli inicijativu 'Osobni asistenti zajedno'. Od tada aktivno radimo na povezivanju i sindikalnom organiziranju osobnih asistenata osobama s invaliditetom, a udruge koje pružaju uslugu osobne asistencije pozivamo da podrže inicijativu i da zajednički od nadležnog ministarstva zahtijevamo bolje uređenje sustava i značajno povećanje sredstava za financiranje provođenja usluge. Rad inicijative može se pratiti na Facebook stranici Osobni asistenti zajedno.

Krajem siječnja 2021. objavili smo upitnik o uvjetima rada osobnih asistenata, dostupan na web stranici ris.com.hr, koji je do sada ispunilo stotinjak osobnih asistenata - kazali su u priopćenju.

Dosadašnji rezultati pokazuju da 79 posto asistenata radi na određeno vrijeme, zbog čega ih prati stalna neizvjesnost i nesigurnost.

- Volim svoj posao, promijenio mi je život, proširio vidike, u njemu sam pronašla sebe. A u meni je doza nesigurnosti hoću li sutra i dalje raditi - kaže jedna asistentica.

Većina asistenata radi na pola radnog vremena s jednim korisnikom, zbog projektne orijentiranosti sustava - rijetki korisnici imaju odobreno pravo korištenja usluge asistencije na osam sati dnevno. Rad na četiri sata dnevno znači plaću koja se vrti oko 2000 kuna, a čak 71 posto asistenata zarađuje manje od 2500 kuna (uglavnom 2000 kuna neto uz prijevoz). Za puno radno vrijeme taj se iznos udvostručuje, a najveća plaća iznosi tek 4000 kuna plus prijevoz.

- Kako se osobni asistenti snalaze s tako niskom plaćom najbolje govori postotak odgovora na pitanje 'Je li vam mjesečna plaća koju primate za posao osobnog asistenta dostatna za podmirivanje životnih potreba?' - 88,8 posto asistenata odgovorilo je NE. K tome, plaća se nije mijenjala od početka pilot projekta osobne asistencije, koji traje sada već 15 godina.

Radno vrijeme osobnih asistenata često nije fiksno, nego ovisi o potrebama korisnika, pa se mijenja iz dana u dan. Rad s dva korisnika teško je ostvariv u praksi iz istog razloga - teško je iskombinirati njihove potrebe, a problem može biti i međusobna udaljenost, zbog koje asistenti gube puno slobodnog vremena. Iako potplaćeni, dio asistenata ostaje kod korisnika duže od četiri sata, jer su njihove potrebe veće, a asistenti ih ne žele ostaviti bez usluge samo zato što im završava radno vrijeme. Na spomenuto se nadovezuje činjenica da prekovremeni sati uglavnom nisu plaćeni, jer za to ne postoje sredstva u projektima.

Plaće koje nisu dovoljne za život, prekarni rad kojeg karakterizira produljivanje ugovora svakih nekoliko mjeseci, prekidi ugovora, nestabilnost zbog projektnog financiranja, nemogućnost rada na puno radno vrijeme i neplaćeni prekovremeni sati problemi su koji muče najveći broj osobnih asistenata - stoji u priopćenju.

- Udruge osoba s invaliditetom u mnogim su sredinama jedini pružatelji usluga podrške, a također se nalaze u nezavidnoj situaciji. Nemaju dovoljnu podršku sustava, a financije su ograničene i ovise o projektima, što otežava kontinuitet u organiziranju usluge osobne asistencije. Zbog toga je velik dio populacije osoba s invaliditetom ostavljen bez podrške ili primoran na smještaj u institucijama - prema Izvještaju pravobraniteljice za osobe s invaliditetom za 2020. u raznim ustanovama trenutno je smješteno deset tisuća ljudi. Pravobraniteljica također ističe da unazad nekoliko godina mnoge udruge tvrde da će 'daljnji rad biti nemoguć', ako sustav nastavi funkcionirati kako trenutno funkcionira.

Kroz inicijativu 'Osobni asistenti zajedno' zajedno zalažemo se za dugoročno i stabilno financiranje sustava osobne asistencije te pronalazak sustavnih rješenja koja će biti regulirana kroz Zakon o osobnoj asistenciji.

Potrebno je povećati izdavanja za sustav osobne asistencije, prvenstveno kako bi se osobnim asistentima mogla povećati plaća, a potom i omogućiti rad na puno radno vrijeme. Pravo na uslugu asistencije mora se omogućiti što većem broju korisnika, u skladu s njihovim potrebama, a rad na određeno mora biti iznimka - osobnim asistentima treba osigurati stalno i sigurno zaposlenje. Zajednički se možemo izboriti za bolji i uređeniji sustav - zaključili su iz inicijative Osobni asistenti zajedno.

Rad inicijative i kampanju možete pratiti na Facebook stranici Osobni asistenti zajedno, a ako ste osobni asistent uključite se u inicijativu i javite im se u inbox, na email osobni.asistenti@ris.com.hr ili na broj mobitela 098/9312-433.

 

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti