PRAVOBRANITELJICA Vladi upućena preporuka da se covid dodatak omogući za osobe s invaliditetom

Ukoliko je namjera Vlade Republike Hrvatske bila da se covid dodatkom u krizi izazvanoj pandemijom pomogne umirovljenicima, podsjećamo da u Republici Hrvatskoj žive brojne osobe s invaliditetom, stoji u preporuci pravobraniteljice Slonjšak

Osoba u kolicima, ilustracija.

 

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom uputila je Vladi Republike Hrvatske preporuku vezano za takozvani covid dodatak za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom.

- Potaknuti brojnim pritužbama nezadovoljnih osoba s invaliditetom i roditelja djece s teškoćama u razvoju, a povodom nezadovoljstva odlukom Vlade Republike Hrvatske da se samo umirovljenicima s mirovinom nižom od 4000 kuna isplati takozvani covid dodatak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak uputila je 15. travnja 2021. godine preporuku Vladi Republike Hrvatske - uvod je preporuke.

- Ukoliko je namjera Vlade Republike Hrvatske bila da se covid dodatkom u krizi izazvanoj pandemijom pomogne umirovljenicima, uz puno razumijevanje njihovog položaja, podsjećamo da osim umirovljenika na koje se jedino odnosi ova vladina odluka u Republici Hrvatskoj žive brojne osobe s invaliditetom koje ostvaruju jedino naknade s osnove invaliditeta. Razumljivo je i opravdano nezadovoljstvo osoba s invaliditetom ovom odlukom zbog koje se doživljavaju zaboravljeno i napušteno.

Razumijevajući covid dodatak kao vrstu zaštitne mjere koja bi se trebala odnositi na sve ugrožene skupine građana, preporučujemo da žurno razmotrite mogućnosti isplate covid dodatka i osobama s invaliditetom, odnosno obiteljima čiji su članovi osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju, vodeći se kriterijem ostvarenih prihoda po članu obitelji neovisno o izvoru prihoda, statusu ili drugim obilježjima, što smatramo jedinim ispravnim i pravednim kriterijem.

U nadi da ćete iskazati brigu i za ovu kategoriju građana naše zemlje kojima je pandemija, uz ostalo, ugrozila egzistenciju, a koje su izložene brojnim svakodnevnim problemima od životne važnosti u aktualnoj prolongiranoj krizi, molimo za vaše žurno postupanje i uvažavanje preporuke - zaključeno je u preporuci.

 

Izvor: Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti