UVOD U HUMANITARNU AVANTURU Slavenovih 1000 kilometara kolicima za osmijehe na licima

Htio bih napraviti humanitarnu akciju gdje bi se prikupljala sredstva koja bi se onda usmjerila u kupnju ručnog bicikla osobi kojoj je to potrebno. Naravno, to može biti i više osoba, ovisno koliko se kandidata i novaca prikupi, kaže Slaven

Slaven Škrobot s biciklom.

 

- Moje ime je Slaven Škrobot, avanturist sam i strastveni zaljubljenik u putovanja. Unatoč invaliditetu odlučio sam živjeti punim plućima i putovati svijetom. O svojim putovanjima i problemima s kojima se susrećem pišem na svom blogu i nastojim ljude educirati o svojoj ozljedi te životu s invaliditetom. Isto tako, želim osobama u sličnoj situaciji osobnim primjerom pokazati da je dobar život nakon ovakve nesreće itekako moguć. Cilj mi je potaknuti, motivirati i inspirirati ljude kako bi se usudili slijediti i živjeti svoje snove te vjerovati u sebe - započinje priču o svom novom projektu Slaven.

- U 2020. godini, zahvaljujući svojim vjernim pratiteljima i njihovim donacijama, dobio sam mogućnost nabavke posebno prilagođenog, ručnog bicikla kojeg si na žalost sam ne bih mogao priuštiti radi njegove cijene (60.000, kn!). S tim sam biciklom odlučio putovati i istraživati Hrvatsku obalu, posebice biciklirajući kroz otoke Krk, Vis, Mljet i Dugi otok. Upravo mi je taj bicikl dao jednu novu dimenziju putovanja, samostalnosti te slobode, ali i jednu novu dozu sreće. Mogu reći da mi je itekako promijenio život na bolje - prisjeća se naš poznati avanturist koji je u zadnje tri godine posjetio četiri kontinenta i postao prva osoba na svijetu koja se u invalidskim kolicima popela do Monasterya u Petri i na vrh Pidurangale, svete stijene na Šri Lanki. Osim toga, proglašen je i putnikom godine u 2019./2020. godini.

Upravo zahvaljujući biciklu, Slaven je dobio i ideju za svoju novu avanturu - a ova će imati i humanitarni karakter.

- Znajući točno što je meni taj bicikl pružio, kako sam se osjećao kada sam ga dobio i kako se osjećam dok ga vozim, zaželio sam da i druge osobe u sličnoj situaciji imaju priliku to iskusiti. Mislim da svaka osoba s invaliditetom treba imati jednaku priliku za kvalitetnijim životom te da bi ovakva pomagala trebala biti puno dostupnija. Nažalost, radi njihove visoke cijene, rijetko tko si ih može priuštiti. Razmišljajući u tom smjeru, došao sam na ideju kako bih sredinom kolovoza 2021. godine svojim biciklom krenuo duž Hrvatske obale, točnije od Savudrije do Prevlake, biciklirajući 1000 kilometara. Prije toga, u planu mi je i odvoziti otoke Cres, Rab, Pag, Krk, Korčulu i Brač. Ovim projektom volio bih više ljudi potaknuti na aktivan život, posebice ljude s invaliditetom. Ono što je još važnije, htio bih napraviti humanitarnu akciju gdje bi se prikupljala sredstva koja bi se onda usmjerila u kupnju ručnog bicikla osobi kojoj je to potrebno. Naravno, to može biti i više osoba, ovisno koliko se kandidata i novaca prikupi - objašnjava Slaven, a smislio je i kako odabrati pobjednike.

- Ideja je da objavim tekst na svojoj web stranici, kao i na društvenim mrežama te tako potaknem ljude da se sami jave. Trebali bi ukratko napisati svoju priču; zašto žele bicikl i zašto misle da bi baš oni trebali biti odabrani. Nakon toga, uži broj kandidata bih predstavio svojim pratiteljima te bismo zajedničkim snagama odabrali osobe za koje bi se prikupljala sredstva. Prije svega, volio bih da je to osoba koja iskreno želi bicikl, netko tko će u njemu uživati kao i ja te tko će ga aktivno i redovito koristiti - priželjkuje Slaven.

Plan je, kaže, napraviti dva računa. Prvi račun, njegov osobni, nalazi se ovdje. Na njemu prikupljam sredstva namijenjena isključivo troškovima putovanja. Drugi račun bit će posve orijentiran na humanitarnu akciju te će biti otvoren neposredno prije početka projekta. Sve uplate i donacije biti će korištene za kupnju bicikla odabranim osobama.

- Kada se podvuče crta, za realizaciju ovog projekta potrebna je 91.000 kuna. Svjestan sam da će se nekima ovaj iznos činiti velik, ali to je realno stanje troškova potrebno kako bi projekt uspio. Iako je taj iznos veliki, cilj je projekta skupiti znatno veći iznos potreban za kupnju bicikla za osobe s invaliditetom. Osim toga, ako će to potaknuti, motivirati i usrećiti neku osobu te joj pružiti taj poseban osjećaj samostalnosti i slobode kao što je meni, onda je to neprocjenjivo. Zato, pomozite meni kako bismo zajedno pomogli još nekome i učinili njemu ili njoj život boljim - zaključuje Slaven.

 

In Portal

 

Povezane vijesti