SVI ZA PAMĆENJE Dvije nove socijalne usluge za oboljele od Alzheimerove bolesti u Zagrebu

U Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan predstavljen je u utorak EU projekt ‘Svi za pamćenje’, putem kojeg će za osobe s Alzheimerovom bolesti (AB) i drugim demencijama te njihove obitelji biti uvedene dvije nove socijalne usluge na području Grada Zagreba

Demencija, ilustracija.

 

Riječ je o uspostavi popodnevnog boravka za oboljele od AB i drugih demencija svakog radnog dana od 16 do 20 sati i subotom od 7 do 15 kao i usluge prijevoza u boravak te mobilnog tima prema potrebi korisnika.

- Kroz projekt ćemo odgovoriti na dio potreba te oboljelima, ali i njihovim članovima obitelji osigurati bolju kvalitetu života, a time i smanjenje troškova hospitalizacije. Tako će se smanjiti i opterećenje našeg zdravstvenog sustava. Kroz projekt ćemo educirati 70 stručnjaka i 500 neformalnih njegovatelja - izjavila je na predstavljanju Mirela Šentija Knežević, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo i voditeljica Projekta.

U Hrvatskoj se za oko 86 000 osoba s Alzheimerovom bolesti i demencijama brine više od 200.000 osoba, najčešće članova obitelji, što često prelazi sve njihove kapacitete.

Procjena je da je u Gradu Zagrebu oko 17.000 osoba s demencijom, no uz članove obitelji koji pomažu oboljelom broj osoba zahvaćenih ovom bolesti u Zagrebu doseže oko 60.000, rekla je Tajana Dajčić, tajnica Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest.

- Za osobe oboljele od Alzheimerove bolesti bitne su tri stvari: što ranije otkrivanje i dijagnosticiranje bolesti, njega za oboljele i potpora članovima obitelji te dobra edukacija njegovatelja. Tako da nas iznimno veseli što će oboljeli imati prilike biti u dnevnom boravku u poslijepodnevnim satima. Posebice što je uz to osiguran i mobilni tim - istaknula je.

Dnevni boravak nalazi se u izdvojenom namjenskom objektu Psihijatrijske bolnice ‘Sveti Ivan’ s vrtom i zasebnim prilazom za vozila. Prostor je u cijelosti prilagođen za boravak oboljelih od demencija i adaptiran sredstvima u okviru ovoga projekta.

U okviru projekta zaposleno je stručno osoblje s iskustvom rada s oboljelima od demencija te je kupljeno vozilo za prijevoz korisnika u boravak prema potrebi korisnika. Bit će obuhvaćeno ukupno 300 oboljelih od Alzheimerove bolesti i drugih demencija. Dnevni boravak s radom započinje 17. svibnja 2021.

 

Hina

 

Povezane vijesti