OSOBNI ASISTENTI ZAJEDNO Ne prolazimo adekvatne edukacije za naš posao

Više od 50 posto osobnih asistenata nije prošlo ni osnovnu edukaciju za posao koji radimo, a mnogi od onih koji jesu smatraju da edukacije koje traju samo nekoliko sati nisu dovoljne, što se negativno odražava i na asistente i na korisnike, kažu iz inicijative

Grafički prikaz rezultata anketnog pitanja.

 

Inicijativu Osobni asistenti zajedno nedavno su pokrenuli udruga BRID i Regionalni industrijski sindikat, u suradnji s osobnim asistentima/cama osobama s invaliditetom.

Cilj inicijative je unaprijediti materijalna prava i poboljšati uvjete rada osobnih asistenata/tica, čime će se podići i kvaliteta usluge osobne asistencije koju pružaju korisnicima.

Žele ostvariti cilj u suradnji s udrugama koje pružaju usluge osobne asistencije i zapošljavaju osobne asistente/ice, na način da zajednički rade na stvaranju prijedloga za poboljšavanje funkcioniranja cjelokupnog sustava osobne asistencije i ostalih socijalnih usluga koje udruge pružaju, da zajednički zagovaraju donošenje kvalitetnog zakonskog okvira i vrše pritisak na Vladu Republike Hrvatske i nadležne institucije kako bi osigurali stabilno i adekvatno financiranje sustava.

Pokrenuli su online kampanju u kojoj putem Facebook postova objavljuju grafike s najčešćim problemima s kojima se susreću osobni asistenti, i prijedlozima rješenja ili koraka prema rješenjima. Novi problem glasi: ‘Više od 50 posto osobnih asistenata nije prošlo ni osnovnu edukaciju za posao koji radimo, a mnogi od onih koji jesu smatraju da edukacije koje traju samo nekoliko sati nisu dovoljne, što se negativno odražava i na asistente i na korisnike. Često ne postoji ni bazična edukacija o neophodnim znanjima poput prve pomoći ili osnovne psihološke podrške’.

- U projektima nisu predviđena dovoljna sredstva da udruge mogu organizirati kvalitetne edukacije. Također, budući da osobna asistencija nije prepoznata kao zanimanje, ne postoji ni obrazovni program kojim bi se stekle kvalifikacije za osobnog asistenta.

Tražimo da se naše zanimanje prepozna u nacionalnoj klasifikaciji zanimanja, a da se edukacija uredi kroz Zakon o osobnoj asistenciji - ona treba odgovarati stvarnim potrebama, mora biti kontinuirana i obuhvaćati, između ostalog, prvu pomoć, psihološku podršku, osnove komunikacije i načina pomaganja osobama s invaliditetom s obzirom na specifičnosti i vrste invaliditeta - ističu u novoj objavi.

 

In Portal

 

Povezane vijesti