KOMENTAR Vanzemaljci, pandemija, političari i osobe s invaliditetom

Koliko god rijedak ili čest inteligentni život u svemiru bio, nema smisla da ga tražimo dok polako, ali sustavno sami sebe petljamo u mrežu velikog filtera kozmičke gluposti iz koje nas neće moći izvući ni gradonačelnik svemira

Radio teleskopi, ilustracija.

 

Jesmo li sami u svemiru? Jesmo li jedini način na koji svemir, kako je rekao Carl Sagan, može spoznati sam sebe?

Iako je jedinstvenost ljudskog života bila filozofsko i religijsko pitanje - od džainizma pa sve do Anaksimandra - puno prije negoli se znanost ozbiljno uplela u cijelu priču, kozmički pluralizam, kako to neki zovu, postao je mainstream ideja tek kopernikanskom revolucijom koja je izmjestila Zemlju, a time i čovjeka, iz središta svemira.

Međutim, proći će još dugih 400 godina prije nego što netko počne u ideju o vanzemaljskom životu petljati znanost na konkretan način. Bio je to - nećete biti jako iznenađeni - naš Nikola Tesla koji je 1896. i 1899. ozbiljno koketirao s mogućnošću radiokomunikacije s Marsovcima. Mali zeleni s Crvenog planeta su sljedećih godina toliko zaokupirali svijest javnosti i stručnjaka, da je 1924. godine, kada je Mars bio Zemlji bliže nego ikad u posljednjih 100 godina, u Sjedinjenim Američkim Državama obilježen 'Nacionalni dan radijske tišine' - tada su tijekom 36-satnog razdoblja od 21. do 23. kolovoza sve radio postaje bile tiho pet minuta svaki sat. Da ne bismo slučajno propustili poruku od Marsovaca.

Prvi moderni eksperiment, ozbiljnu potragu u svakom smislu riječi, proveo je 1960. godine američki astronom Frank Drake. Samo godinu kasnije, zaokupljen pitanjem vanzemaljskog života, Drake je izradio sada već slavnu jednadžbu koja bi trebala dati okviran broj aktivnih i komunikativnih izvanzemaljskih civilizacija u našoj galaksiji. Nažalost, o svemiru još uvijek znamo premalo da bi nam Drakeova jednadžba ponudila bilo kakav koristan odgovor - broj se kreće od 1 do 15.600.000 - no veliki astronom je, zapravo, svojom matematikom samo htio potaknuti raspravu. I u tome je uspio.

Kao odgovor na Drakeovu jednadžbu, posebno na one njezine optimističnije procjene, obično se spominje Fermijev paradoks, nazvan po talijansko-američkom fizičaru Enricu Fermiju. Paradoks je varljivo jednostavan - ako u svemiru postoji toliko inteligentih vanzemaljskih vrsta, gdje su? Zašto ne pronalazimo ni njih ni njihove tragove?

Doista, zašto?

Mogućih odgovora na ovo pitanje je mnogo. Čitav niz objašnjenja nudi koncept nazvan 'veliki filter', koji kaže da život nailazi na brojne prepreke koje ga mogu zaustaviti na mnogo točaka na putu od pretpočetaka pa do inteligentne međuzvjezdane civilizacije. Od svih objašnjenja, taj mi je koncept bio najmanje zanimljiv i vjerojatan, sve do trenutka u kojem sam shvatio da mi se čini da smo i mi, kao navodno inteligentna i potencijalno međuzvjezdana civilizacija, upravo upali u zamku jednog takvog filtera i da je čovječanstvo došlo kraju ili je, u najoptimističnijem slučaju, tek zagazilo na silazni dio krivulje svog razvoja.

Kako inače objasniti činjenicu da se u medijima mora reklamirati najveći doseg medicine u trenucima kada može spasiti najviše života?

Kako inače objasniti da su nam među demokratskim predstavnicima ljudi koji javno pozivaju na žrtvovanje najslabijih kako bi se sačuvala ekonomija?

Kako objasniti da značajan medijski i politički prostor, uz divljenje prevelikog broja ljudi, dobivaju klaunovi opasnih namjera i izmišljenih imena i biografija koji od neugode bježe pred osobama s invaliditetom, ali će ih rado iskoristiti za svoju dobit, posebno pred izbore?

Ne želim, zapravo, da ovo bude politički tekst. Ali želim da svi skupa razmislimo o svojim odlukama, svakodnevnim i onim manje čestim. Jer, koliko god rijedak ili čest inteligentni život u svemiru bio, nema smisla da ga tražimo dok polako, ali sustavno sami sebe petljamo u mrežu velikog filtera kozmičke nazadnosti i gluposti iz koje nas neće moći izvući ni gradonačelnik svemira.

 

Fotografija: CGP Grey

Damir Fatušić

 

Tekst je isključiva odgovornost autora i ne odražava stavove In Portala.

 

Povezane vijesti