Osvrt Božice Ravlić: Ministrice Opačić, pokušajte Vi živjeti od 500 kuna doplatka

Inkluzivni dodatak? Pričali ste i održali niz sastanaka, okruglih stolova i rasprava da bi tek tada shvatili da su vam blagajne prazne i gubite vrijeme

Davno je prošlo vrijeme kad smo se trebali probuditi, shvatiti da nismo roboti i početi voditi svoje bitke. Prihvatili ste taj invaliditet kao dar koji vam se ne sviđa, ali čuvate ga. On je opravdanje pasivnosti i pesimizma s kojim živite.

Teško da će se situacija  osobama s invaliditetom promijeniti dok najveći dio drijema a vrijeme prolazi. Usuđujete se progovoriti samo u svojim grupicama kada se međusobno podržavate i tješite, jer tu ste i ne može biti bolje. Može biti puno bolje, skinite te lance kojima ste se zaštitili.

Milostinju ostavite sebi, vi moćni

Osnivanje Ministarstva za osobe s invaliditetom? U redu, ali bojim se da to nije dobar put.  Ne činimo li time još dodatan korak u isticanju različitosti i getoiziranju. Jesmo, ponekad smo slabi i nemoćni, trebamo pomoć, ali trebaju je i svi oni koji nam nameću prava i tzv. povlastice shodne našem invaliditetu. Ponovno sami vrištimo da smo dva svijeta, odvajamo se...  Trebamo li stvoriti i vlastitu državu da ne smetamo zdravima?! Pametnije je ulagati u vlastito obrazovanje i pokušati ući u sve razine državne vlasti.

Sve je veći broj mladih s invaliditetom. Obrazujmo ih, samo osoba koja živi ovaj život može u potpunosti razumjeti potrebe, teškoće i snagu potrebnu za svakodnevan život u društvu koje neprekidno ističe prednosti i mogućnosti koje nam pruža, a koje ja ne osjećam i ne želim.

"Kada slijepo prihvatimo religiju, politički sistem ili dogmu, postajemo roboti. Tada se prestajemo razvijati“ (Anais Nin)

Ne trebam vaše sažaljenje, milostinju i socijalnu pomoć. Tražim svoja prava da radim, u mjeri kojoj mi dozvoljava vlastito tijelo. Prestanite se odnositi prema nama kao da smo bijednici koji trošimo veliki dio državnog proračuna i još smo time nezadovoljni. Dovoljno mi je da se sjetim trenutka kad sam došla u svijet invaliditeta. Imala sam 29 godina. Najveći domet pomoći države bilo je slanje s komisije na komisiju, na kojima sam slušala glupa pitanja obzirom na priloženu dokumentaciju iz koje bi neuka osoba pročitala da ne mogu hodati, a doktori bi mi rekli pokušajte ustati. Kretenizam, mogu pokušati i letjeti, po toj logici. Najjednostavnije je bilo poslati me u mirovinu, mene s tim godinama, koja je u trenutku izgubila sve i našla se na ulazu pakla.

Duša od socijalne radnice

Sjetila sam se toga ovih dana, kada sam prvi puta vidjela socijalnu radnicu čiji savjet sam trebala u vrijeme povratka u neprilagođen stan, izgubljena i u potpunom neznanju. Tada sam je zvala i čak je nakon brojnih poziva dobila na telefonskoj liniji. Šokirana da živim sama u takvom stanju, obećala je da će me uskoro posjetiti kako bi razgovarale o mogućnostima koje mi preostaju. Vjerovala sam i čekala, evo pojavila se nakon dvanaest godina. Zahvaljujući reviziji naknada iz sustava socijalnih skrbi došla mi je na vrata obzirom daBožica Ravlić, novinarka In-Portala se ja nisam odazvala na poziv iz Centra za socijalnu skrb da im još jednom iznesem i priložim sve papire iz kojih je vidljivo moje zdravstveno stanje na osnovu kojeg ostvarujem doplatak za pomoć i njegu druge osobe. Još jedan apsurd ove države.

Kako vi iz Ministarstva socijalne politike i mladih zamišljate da osoba rasporedi maksimalnih 500 kuna doplatka za pomoć i njegu druge osobe. Stvarno imate zanimljivo mišljenje o nama, prema tome mi osobe s invaliditetom smo najveći iluzionisti svijeta. Slobodno neka mi se javi netko od vas i rado ću mu prepustiti taj iznos, baš bih voljela vidjeti kako pametno potrošiti ova namjenska sredstva. Inkluzivni dodatak? Pričali ste i održali niz sastanaka, okruglih stolova i rasprava da bi tek tada shvatili da su vam blagajne prazne i gubite vrijeme. Za to vrijeme plaća vam sjeda na račun, naivni invalidi maštaju o boljim uvjetima života, pasivno čekaju neke bolje dane koji se ne mogu ostvariti bez reakcije nas kojima zdrave osobe kreiraju zakone i dijele savjete o stvarima koje ne razumiju ili se ne trude razumjeti.

Poziv u pomoć Djedu Božičnjaku

Veliki dio osoba s invaliditetom živi na granici siromaštva, i sigurno se vesele najavi ministrice Milanke Opačić kako će dobiti priliku grijati se ove zime. Divna vijest, samo ne zaboravite da računi ipak stižu u ratama. Možda vam Djed Božičnjak ostavi nešto, pa ćete platiti to grijanje na vrijeme. Istovremeno, dobit ćete šansu upoznati i nekog iz Centra za socijalnu skrb, kojima trebate objasniti svoje siromaštvo. Uistinu smo socijalno osviješteni, briga za siromašne i osobe s invaliditetom primjer je koliko se brzo razvijamo. Nedostatak novca u proračunu prilika je da se uštedi na najsiromašnijim i najosjetljivijim skupinama.

Božica Ravlić