UDRUGA VIDA RIJEKA Pokrenuli Dalekozor, prvu hrvatsku platformu za prevenciju i suzbijanje ovisnosti

Ime platforme podsjetnik je da u trenucima nelagode ili teškoća sagledamo stvari u perspektivi: osvijestimo procese koji traju, ugledamo smjerove kojima možemo poći i odlučimo se za one puteve koji vode ostvarenju naših životnih ciljeva, kažu iz Udruge Vida

Dalekozor, Udruga Vida

 

Ove godine, u jeku pandemije COVID-19, u fokus Udruge Vida ulaze mladi, naročito oni u riziku od razvoja ovisnosti i socijalne isključenosti. Zato su pokrenuli Dalekozor (dalekozor.com), prvu hrvatsku interaktivno-informativnu platformu s ciljem povezivanja mladih sa stručnim osobama iz područja prevencije i suzbijanja ovisnosti.

- Ime platforme podsjetnik je da u trenucima nelagode ili teškoća sagledamo stvari u perspektivi: osvijestimo procese koji traju, ugledamo smjerove kojima možemo poći i odlučimo se za one puteve koji vode ostvarenju naših životnih ciljeva. Svako toliko zastanimo, uzmimo dalekozor i pogledajmo gdje smo – od kuda smo došli, kamo idemo i gdje bismo željeli doći.

U sagledavanju situacije, često nam je potrebna pomoć: Kompas nam pomaže u orijentaciji kada nismo sigurni gdje se nalazimo.  Atlas je mapa raznolikog znanja koja nam koristiti u informiranju te donošenju stavova i odluka. Ipak, nekad nam najviše znači ljudski kontakt i savjet, stoga Pitajte stručnjaka, pitajte stručnjakinju i s iskusnim osobama provjerite svoju navigaciju - kazali su iz Udruge Vida.

Platforma Dalekozor nastala je u provedbi programa Horizont - multimodalni program prevencije različitih oblika ovisnosti, financiranog od strane Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike kojeg provodi Udruga Vida.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti