Osoba sam s invaliditetom i željela bih se baviti vrtlarstvom te uzgajati ljekovito i ukrasno bilje

PITANJE: M.Š. (42) Osoba sam s invaliditetom, u ovo teško doba sam stalno pod stresom i čula sam da postoji 'terapijsko vrtlarstvo'. Nedavno sam pročitala da se otvara prvi takav terapijski vrt u Zagrebu pa me zanima kako se mogu uključiti.

Pristupačni vrt, ilustracija.

 

ODGOVOR: Terapijski vrtovi i povrtnjaci koriste se kao aktivnost za osobe s tjelesnim i intelektualnim teškoćama za terapeutske i rekreacijske svrhe. Prednosti stvaranja ili aktivno sudjelovanje u brizi i očuvanju vrta ili povrtnjaka vežu se za emocionalne veze koje svaka osoba uspostavlja s biljkama i prirodnim okruženjem. Dakle, 'terapijsko vrtlarstvo' nosi niz fizičkih, emocionalnih i kognitivnih prednosti koje mogu ukloniti napetost i smanjiti stres.

U sklopu EU projekta proGIreg, Grad Zagreb razvija svoj vlastiti 'živi laboratorij' na području bivše tvornice mesne industrije 'Sljeme Sesvete'. Jedna od aktivnosti obuhvaća uređenje terapijskog vrta. Uređenje omogućava sudjelovanje u terapijskim aktivnostima koje se zasnivaju na blagotvornom učinku vrtova i vrtlarenja na tjelesno, psihičko, socijalno i duhovno zdravlje djeci i mladeži s teškoćama u razvoju te osobama s invaliditetom, ali i svim drugim članovima zajednice.

Terapijski vrt je smješten u Sesvetama, na južnom dijelu kompleksa nekadašnje tvornice 'Sljeme Sesvete', uz Industrijsku cestu.

Više o samom projektu možete pročitati na službenoj stranici ovdje.

 

In Portal

 

Povezane vijesti