RIJEKA Uključite se u natjecanje i izradite taktilnu slikovnicu za djecu s oštećenjem vida

Fotografirajući se sa zaštitnom maskom s logotipom Tyflo & Tactus natjecanja, akciji se pridružio i sada bivši gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel te pozvao kreativne ljude na izradu svojih ideja taktilnih slikovnica, te da ih pošalju u Osnovnu školu Pećine do kraja lipnja

Vojko Obersnel

 

Prva dječja knjižnica za djecu s oštećenjem vida pri Osnovnoj školi Pećine izradila je zaštitne maske s brajičnim natpisom 'Budi dio priče' i logotipom organizatora međunarodnog natjecanja u izradi taktilnih slikovnica - udruge Typhlo & Tactus, kojim sve zainteresirane poziva na učešće u natjecanju izrade taktilne slikovnice za slijepu i slabovidnu djecu.

Kako je pojašnjeno, Osnovna škola Pećine i ove godine organizira tzv. prednatjecanje - natjecanje koje prethodi Međunarodnom natječaju u području taktilne slikovnice u okviru 'Typhlo & Tactus' natjecanja. Nacionalno prednatjecanje u području taktilne slikovnice organizira se šesti put, a ovogodišnji moto je 'Prihvati izazov i budi dio priče'.

Naime, kako bi animirali kreativce da se pridruže prednatjecanju uz pomoć učenika Grafičke škole u Rijeci, izrađen je promotivni video materijal i otisnuti su spomenuti simboli na zaštitne maske. Ističemo da u kratkom promotivnom filmu ulogu ima i učiteljica te pjevačica Nikolina Tomljanović, koja je zainteresirane pozvala na natječaj.

Fotografirajući se sa zaštitnom maskom s logotipom Tyflo & Tactus natjecanja, akciji se pridružio i sada bivši gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel te pozvao kreativne ljude na izradu svojih ideja taktilnih slikovnica, te da ih pošalju u Osnovnu školu Pećine do kraja lipnja.

Više o pravilima prednatjecanja može se naći na stranicama Osnovne škole Pećine.

Maske je donirala tvrtka Trgoleptir iz Rijeke, a učenici Grafičke škole u Rijeci izradili su promotivne materijale.

- Međunarodno 'Typhlo & Tactus' natjecanje u području taktilne slikovnice organizira međunarodna udruga stručnjaka s dugogodišnjim iskustvom u radu sa slijepom i slabovidnom djecom kako bi upozorila na diljem svijeta prisutan problem nedovoljnog broja taktilnih slikovnica za slijepu i slabovidnu djecu, odnosno slikovnica koje osim teksta na brajici, sadrži i prilagođene slike na način da se one u potpunosti mogu doživjeti slikama. Obveza svake od država sudionica je organizirati nacionalno prednatjecanje na kojem se biraju slikovnice koje će predstavljati tu državu na međunarodnom natjecanju - objašnjeno je za kraj.

 

Izvor: Grad Rijeka

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti