NASTAVAK KAMPANJE Inicijativa Osobni asistenti zajedno i dalje upozorava na probleme u sustavu osobne asistencije

Osobna asistencija kao zanimanje nije prepoznata na tržištu rada, niti se nalazi u Nacionalnoj klasifikaciji zanimanja. Kompetencije koje osobni asistenti stječu iskustvom rada nisu dovoljno cijenjene kod poslodavaca

Vizual jednog od problema na koje se ukazuje kampanjom.

 

Inicijativu Osobni asistenti zajedno pokrenuli su udruga BRID i Regionalni industrijski sindikat, u suradnji s osobnim asistentima/cama osobama s invaliditetom.

Cilj inicijative je unaprijediti materijalna prava i poboljšati uvjete rada osobnih asistenata/tica, čime će se podići i kvaliteta usluge osobne asistencije koju pružaju korisnicima.

Žele ostvariti cilj u suradnji s udrugama koje pružaju usluge osobne asistencije i zapošljavaju osobne asistente/ice, na način da zajednički rade na stvaranju prijedloga za poboljšavanje funkcioniranja cjelokupnog sustava osobne asistencije i ostalih socijalnih usluga koje udruge pružaju, da zajednički zagovaraju donošenje kvalitetnog zakonskog okvira i vrše pritisak na Vladu Republike Hrvatske i nadležne institucije kako bi osigurali stabilno i adekvatno financiranje sustava.

Vizual jednog od problema na koje se ukazuje kampanjom.Pokrenuli su online kampanju koju pratimo već neko vrijeme i u kojoj će putem Facebook postova u narednim tjednima objavljivati grafike s najčešćim problemima s kojima se susreću osobni asistenti, i prijedlozima rješenja ili koraka prema rješenjima. Danas vam donosimo nekoliko problema s kojima se susreću u radu. Prvi je činjenica da mladi ljudi žele raditi kao osobni asistenti, no demotivirani su, jer posao nije siguran, plaća je mala, obujam posla velik, radi se na pola radnog vremena, a samim tim ostvaruju i niže mirovine.

- Potrebno je unaprijediti sustav osobne asistencije, tako da potiče ostanak osobnih asistenata, čime se smanjuje fluktuacija i povećava kvaliteta usluge za korisnike - kazali su iz inicijative.

Nadalje, kažu kako plaće osobnih asistenata stagniraju od 2006. - uglavnom se radi o 2000 kuna za pola radnog vremena i 4000 kuna za puno radno vrijeme za one koji rade preko ugovora o radu. Asistenti zaposleni na studentske ugovore imaju veću plaću, jer je studentska satnica rasla paralelno s minimalcem, pa trenutno iznosi 26,56 kuna, dok je satnica osobnih asistenata 23,72 kuna.

- Želimo upozoriti da su obje plaće za pola radnog vremena niže od praga siromaštva za jednočlano kućanstvo. Sredstva za financiranje osobnih asistenata moraju se povećati toliko da bi osobnim asistentima omogućili dovoljno sredstava za život, a ne preživljavanje, bez obzira rade li na ugovor o radu ili studentski ugovor - poručili su.

Vizual jednog od problema na koje se ukazuje kampanjom.- Kad prijateljima, poznanicima ili kolegama kažemo da radimo kao osobni asistenti često nailazimo na nerazumijevanje, čuđenje, pa čak i zgražanje nakon što im objasnimo što sve radimo. U takvim situacijama nam bude neugodno, pa to onda i prešutimo ili kažemo da radimo nešto drugo.

Osobna asistencija kao zanimanje nije prepoznata na tržištu rada, niti se nalazi u Nacionalnoj klasifikaciji zanimanja. Kompetencije koje osobni asistenti stječu iskustvom rada nisu dovoljno cijenjene kod poslodavaca, a zapravo su asistenti kroz praksu osposobljeni obavljati vrlo širok raspon poslova. Osim primjerene plaće, sigurnih uvjeta rada i stabilnog zaposlenja želimo i da se naš posao prepoznaje i cijeni u društvu i na tržištu rada, jer to zaslužujemo - rad koji obavljamo je esencijalan i društveno važan - kategorični su.

Ovaj put donosimo i iskaz asistenta koji je svjedočio maltretiranju korisnice.

- Posao osobnog asistenta, kada su odnosi s korisnikom i njegovom obitelji dobri, ispunjavajuć je i stvara osjećaj zadovoljstva i korisnosti, jer pomažemo onima kojima je pomoć najpotrebnija. Nažalost, to nije uvijek tako, ponekad svjedočimo i jako lošim uvjetima u kojima korisnici žive, a dešavaju se i situacije u kojima se ne osjećamo sigurno, strepimo za sebe i/ili za korisnika.

Vizual jednog od problema na koje se ukazuje kampanjom.U konkretnoj situaciji koja je na grafici opisana citatom jednog osobnog asistenta prošle su dvije godine od podnošenja prijave do pokretanja sudskog postupka, a u međuvremenu je korisnica ostala živjeti s nasilnim roditeljima. Asistent koji je prijavio nasilje morao je uzeti godišnji i čekati da mu istekne ugovor kako se više ne bi morao vraćati u korisničku obitelj. U centru za socijalnu skrb i u udruzi u kojoj je radio sugerirali su mu da se ne bi trebao petljati u privatne odnose korisnice i njezine obitelji.

Asistenti se trebaju osjećati sigurno na svom radnom mjestu, institucije moraju adekvatno i žurno reagirati na prijave maltretiranja i nasilja unutar korisničke obitelji, a udruge trebaju biti potpora svojim asistentima koji se nađu u situacijama u kojima im je ugroženo zdravlje i sigurnost. Trebaju postojati jasni protokoli za prijavu nasilja, asistentima i korisnicima omogućena stručna psihološka pomoć te osigurano izmještanje iz nesigurnih situacija.

Iako ovakve situacije nisu pravilo, i rezultat su šireg društvenog problema i neadekvatnog funkcioniranja sustava, treba ih adresirati i osigurati da asistenti ne budu prepušteni sami sebi, bez potpore i nezaštićeni - poručili su.

I na kraju, prigovorili su o nepostojanju i važnosti edukacija za asistente.

Vizual jednog od problema na koje se ukazuje kampanjom.- Više od 50 posto osobnih asistenata nije prošlo ni osnovnu edukaciju za posao koji radimo, a mnogi od onih koji jesu smatraju da edukacije koje traju samo nekoliko sati nisu dovoljne, što se negativno odražava i na asistente i na korisnike. Često ne postoji ni bazična edukacija o neophodnim znanjima poput prve pomoći ili osnovne psihološke podrške.

U projektima nisu predviđena dovoljna sredstva da udruge mogu organizirati kvalitetne edukacije. Također, budući da osobna asistencija nije prepoznata kao zanimanje, ne postoji ni obrazovni program kojim bi se stekle kvalifikacije za osobnog asistenta.

Tražimo da se naše zanimanje prepozna u nacionalnoj klasifikaciji zanimanja, a da se edukacija uredi kroz Zakon o osobnoj asistenciji - ona treba odgovarati stvarnim potrebama, mora biti kontinuirana i obuhvaćati, između ostalog, prvu pomoć, psihološku podršku, osnove komunikacije i načina pomaganja osobama s invaliditetom s obzirom na specifičnosti i vrste invaliditeta - kazali su za kraj.

Rad inicijative i kampanju možete pratiti na Facebook stranici Osobni asistenti zajedno, a ako ste osobni asistent uključite se u inicijativu i javite im se u inbox, na email osobni.asistenti@ris.com.hr ili na broj mobitela 098/9312-433.

 

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti