ZOSI Osigurane prakse za studente s invaliditetom u sklopu projekta 'Iskustvo zlata vrijedi'

Ponosna sam što smo u kontinuitetu i bez zastoja provodili djelatnosti i pritom maksimalno olakšali postupak pružanja usluge uz minimalan angažman korisnika, kako bi se ispunile pretpostavke za unapređenje kvalitete života naših korisnika, izjavila je Damira Benc

Vizual projekta.

 

Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje podržao je 9. izdanje projekta Iskustvo zlata vrijedi, u sklopu kojeg je prošli utorak, 8. lipnja održana svečana dodjela praksi za studente s invaliditetom i studente slabijega materijalnog statusa.

Organizatori projekta, Poslovni dnevnik i Udruga Marion 2013. godine pokrenuli su projekt s ciljem da najosjetljivijoj skupini studenata olakšaju ulazak na tržište rada i pomognu u prvim poslovnim koracima. Projekt okuplja mrežu poslodavaca koji su uvidjeli važnost društveno odgovornog poslovanja i prepoznali svoju ulogu u ostvarivanju inkluzivnijeg i održivijeg društva za buduće generacije te su spremni biti prva stepenica u stjecanju radnog iskustva i oblikovanja daljnje profesionalne karijere ovih mladih ljudi.

Projekt se i ove godine održava uz pokroviteljstvo Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, dok će praksu studenata omogućiti tvrtke AD Plastika, Adria Media, Hrvatska lutrija, Ina, Tokić i Bauerfeind. Partnerima poslodavcima i pokroviteljima uručene su prigodne zahvalnice za izniman doprinos projektu.

Događanje je otvorila ravnateljica Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, te naglasila kako je pandemijska godina iza nas stavila u fokus ljude, naučila nas koliko je zahtjevno, ali prije svega neophodno osigurati redovite aktivnosti, kako bi usluge i prava bila dostupna za svakog pojedinca.

- Upravo nas je ova kriza potakla da prilagodimo postojeće mjere i učinimo ih učinkovitima u suzbijanju bolesti i njenih negativnih posljedica. U sklopu mjera Vlada Republike Hrvatske za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa donesene su mjere za održavanje zaposlenosti osoba s invaliditetom. Prošireni su uvjeti za korištenje postojećih poticaja Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom te su uvedeni novi poticaji, čime je olakšano njihovo korištenje i povećan broj korisnika. Također je osigurana novčana pomoć za poslodavce koji zapošljavaju osobe s invaliditetom u potresom pogođenim područjima - izjavila je Damira Benc.

- Ponosna sam što smo u kontinuitetu i bez zastoja provodili djelatnosti i pritom maksimalno olakšali postupak pružanja usluge uz minimalan angažman korisnika, kako bi se ispunile pretpostavke za unapređenje kvalitete života naših korisnika - dodala je.

Uputila je srdačne čestitke i riječi ohrabrenja za sve one koji su sudjelovali u ovom projektu.

Svečano proglašenje svojim su nastupom uljepšale gluhe violinistice Ivana Feljan i Đurđica Šakić, koje su pod vodstvom Renate Novoselec, začetnice projekta Violinmusic4all, odsvirale skladbu O sole mio.

Na kraju događanja Dominik Janović, svestrani mladić koji danas radi u Večernjem listu, održao je motivacijski govor u kojem je poručio mladima s invaliditetom da je važno znati da nisu sami i kako na putu ka cilju uvijek mogu računati na pomoć.

 

Izvor: Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti