ŠEĆER S PORUKOM Šećernica u kojoj radi osoba s invaliditetom ponovno otvorila svoja vrata

S obzirom na to da je Rozana osoba s invaliditetom, pa je i teže pokretljiva, ovaj prostor joj je prilagođen i definitivno joj je omogućio bolje uvjete rada, kazala je Aleksandra Milković, izvršna direktorica Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije

Šećer s porukom.

 

Uz brojne projekte koje provodi i usluge koje pruža svojim članovima, Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije u lipnju 2019. godine napravila je i svoj prvi iskorak u socijalno poduzetništvo. Prvotno u prostoru Glinene priče na gradskoj tržnici u Petrinji, a danas u prostoru svoje Male kuće u Petrinji pokrenuli su 'Šećernicu' - malu punionicu ugostiteljskog šećera u kojoj su zaposlili jednu dugotrajno nezaposlenu osobu s invaliditetom.

- Za svoju poslovnu ideju, putem natječaja, udruga je osigurala potporu Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Taman kad se posao počeo uhodavati i kad smo za Šećernicu htjeli urediti prostor nekadašnje 'Glinene priče' na petrinjskoj tržnici, dogodio se katastrofalni potres u prosincu prošle godine. Zgrada 'Glinene priče' potres nije izdržala - zbog oštećenja je srušena i uklonjena, a oštećenja je bilo i na Maloj kući. Sve to priču Šećernice nakratko je usporilo, ali ne i zaustavilo. Naviknuti na stalnu borbu s izazovima, u udruzi smo se i ovaj put dovinuli rješenju - prostor garaže Male kuće u Petrinji, koji je služio kao skladište, raskrčili smo i preuredili u novu Šećernicu - kazala je za In Portal Aleksandra Milković, izvršna direktorica Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije.

Novouređeni prostor otvoren je u petak, 11. lipnja u sklopu trodnevne manifestacije Dani otvorenih vrata, a svečanu vrpcu svog novog radnog prostora prerezala je Rozana Pentek, prva i za sada jedina zaposlena u Šećernici.

- Potporom Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom uređen je radni prostor novom stolarijom, krovištem, kupljen je klima uređaj, kupljen je novi stroj za punjenje šećera, viličar, nova vaga, namještaj, a s obzirom na to da je Rozana osoba s invaliditetom, pa je i teže pokretljiva, ovaj prostor joj je prilagođen i definitivno joj je omogućio bolje uvjete rada. Vrijednost potpore kroz projekt 'Nabava i ugradnja novih tehnologija i opreme u svrhu zapošljavanja OSI' je 353.914,11 kuna. Kako je zajednica Rozana Pentek reže vrpcu.prepoznala vrijednost ovog poslovnog pothvata, tako nam se svakodnevno povećava broj klijenata te nam prostor garaže nije dovoljan za odvijanje poslovnog procesa. Udruga trenutno gradi novi objekt na Inkluzivnoj farmi u Hrastovici gdje je predviđeno opremanje skladišnog prostora za Šećernicu - pojasnila nam je Aleksandra.

Sa stopostotnim tjelesnim oštećenjem koje je nastupilo u njenoj 28 godini nakon moždanog udara, Rozana je prije početka rada u udruzi provela 12 godina na Zavodu za zapošljavanje kao nezaposlena osoba s invaliditetom dok joj udruga nije prvo dala mogućnost da radi šest mjeseci kroz mjere javnih radova u Glinenoj priči 2018. godine. U lipnju 2019. prilikom pokretanja Šećernice udruga je za Rozanu Pentek od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje dobila državnu potpore za sufinanciranje zapošljavanja za 75 posto ukupnog troška plaće (bruto II) za 12 mjeseci, a nakon isteka s Rozanom je potpisan Ugovor o radu na neodređeno vrijeme uz financiranje Zavoda za javno vještačenje i profesionalnu rehabilitaciju u iznosu od 60 posto neto plaće. U svakodnevnom poslu punjenja šećera za danas već preko 40 ugovorenih ugostiteljskih objekata na području Sisačko-moslavačke županije, Grada Zagreba i Splitsko-dalmatinske županije, Rozani u radu svakodnevno pomaže i njena osobna asistentica Ljiljana Šako, s obzirom na to da udruga provodi i projekt osobne asistencije.

 

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti