MAKSIMIR Više od 150 ljudi trčalo za oboljele od plućne hipertenzije

Više od 150 sudionika svih uzrasta trčalo je u subotu u Maksimiru za oboljele od plućne hipertenzije na ovogodišnjem, sedmom izdanju utrke ‘Maksimirski Minus Zwei cener’ i tako su ponovno dali svoj doprinos podizanju svijesti o plućnoj hipertenziji

Start Maksimirskog Minus Zwei cenera.

 

Osim o toj rijetkoj bolesti, sudionici su mogli naučiti i o važnosti zdravoga i aktivnoga života radi promocije rekreativnoga trčanja i uživanja u prirodi, priopćio je Nastavni zavod za javno zdravstvo (NZZJZ) ‘Dr. Andrija Štampar’.

Ljubitelji trčanja, zdravoga načina života i boravka u prirodi mogli su sudjelovati u glavnoj kros utrci od osam kilometara kao i u onoj manje zahtjevnoj utrci građana na dva kilometra.

Uz to, ovogodišnji ‘Maksimirski Minus Zwei cener’ ponovno je uspješno organiziran u skladu sa svim epidemiološkim mjerama i preporukama pa su građani mogli bezbrižno uživati u omiljenoj rekreaciji tijekom subotnjeg jutra.

Istaknuto je kako je, kao i dosad, velik odaziv svih generacija ponovno potvrdio da je riječ o jednom od omiljenih obiteljskih događanja.

Utrku je organizirao Atletski klub (AK) Maksimir u suradnji s NZZJZ-om ‘Dr. Andrija Štampar’ i Veleučilištem Velika Gorica.

Andrija Damjanović iz AK Maksimir izrazio je zadovoljstvo cjelokupnom manifestacijom, rekavši da su organizatori uvidjeli nedostatak manje zahtjevnih utrka za građane koji su željni rekreativnoga trčanja uz opušteniji tempo i upravo su zato organizirali utrku građana na dva kilometra, kao i dječje utrke.

Utrku je svojim prisustvom podržao i dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj NZZJZ ‘Dr. Andrija Štampar’. Pohvalio je i zahvalio organizatorima što su ponovno skrenuli pozornost na sugrađane koji boluju od plućne hipertenzije - rijetke i neizlječive bolesti od koje u Hrvatskoj boluje oko 450 osoba. Kako je objasnio, postoje lijekovi koji oboljelima mogu poboljšati kvalitetu života, ali najveću važnost ima rano otkrivanje bolesti.

Pozdrave gradonačelnika Tomislava Tomaševića okupljenima je prenio Milan Čolić, pomoćnik pročelnika Gradskog ureda za sport i mlade. Zahvalio je organizatorima utrke na sad već tradicionalnoj promidžbi rekreacije i aktivnoga načina života te posebno istaknuo hvale vrijednu javnozdravstvenu pozadinu, koja pridonosi podizanju svijesti o plućnoj hipertenziji.

 

Hina

 

Povezane vijesti