ČUDESNI CHRIS NIKIC Sportaš s Down sindromom dobitnik prestižne nagrade 'Jimmy V'

Tijekom svog treninga i nakon utrke, nadahnjivao je druge da krenu njegovim stopama, šireći svoju poruku da bude '1 posto bolji' svakog dana, u svakom aspektu života

Chris Nikic

 

Chris Nikic uistinu je poseban čovjek. Talentiran, hrabar i usredotočen na postizanje zadanih ciljeva.

Ovaj 22-godišnjak, naime, prva je osoba s Down sindromom koja je završila tzv. Ironman triatlon, a zbog toga će 10. srpnja biti ovjenčan prestižnom nagradom 'Jimmy V'. Dodjelu nagrada prenosit će TV kuća ABC.

Nagrada se dodjeljuje osobi u sportskom svijetu koja je ustrajnošću i odlučnošću prevladala velike prepreke. A Chris Nikic postigao je izuzetne rezultate i svladao brojne prepreke.

U studenom 2020., tada 21-godišnjak, Chris je završio plivanje od 2,4 milje, vožnju biciklom od 112 kilometara i maraton od 26,2 milje na natjecanju Ironman Florida, u Panama City Beachu, za 16 sati, 46 minuta i 9 sekundi - nevjerojatnih 14 minuta ispod 17-satnog graničnog vremena.

Tijekom svog treninga i završetka utrke, nadahnjivao je druge da krenu njegovim stopama, šireći svoju poruku da bude '1 posto bolji' svakog dana, u svakom aspektu života. Nikic je također nominiran u kategoriji 'Najbolji sportaš s invaliditetom, muški sport'.

 - Velika mi je čast dobiti nagradu 'Jimmy V' za ustrajnost i biti dijelom tako izuzetne skupine ljudi - rekao je Nikic.

- Kao veleposlanik Specijalne olimpijade, predstavljam milijune sportaša s invaliditetom širom svijeta koji sada mogu vjerovati da se uključivanjem u sport stvarno može puno toga postići. Hvala vam u moje ime, ali što je još važnije za zajednicu sindroma Down i moje kolege sportaše iz Specijalne olimpijade - zaključio je.

Nagrada 'Jimmy V' dobila je ime po legendarnom košarkaškom treneru Jimu Valvanu, kojemu je dijagnosticiran rak u 46. godini, a umro je godinu dana kasnije. Lista laureata za ovu nagradu predstavlja one sportaše koji su ostavili trajni pečat u povijesti sporta.

 

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti