VIŠNJA MAJSEC SOBOTA Slijepi vizionar koji je pobijedio vrijeme

Bolest oka, koja je počela ostavljati tragove kada je imao samo osam godina, ostavila je Bengta Lindqvista slijepim u ranim tinejdžerskim godinama što ga nije omelo u studiju, učiteljskoj karijeri, vodećim ulogama u pokretu osoba s invaliditetom Švedske, a kasnije i šire, te u političkoj karijeri

Bengdt, ilustracija

 

Ovo je priča o čovjeku koji je išao ispred vremena, koji je dobro prepoznavao potrebe osoba s invaliditetom, o čovjeku koji je postao jedan od vodećih zagovornika prava osoba s invaliditetom, o čovjeku koji je i sam bio osoba s invaliditetom. Ovo je priča o Bengtu Lindqvistu, Šveđaninu, autoru i promotoru Standardnih pravila o izjednačivanju mogućnosti za osobe s invaliditetom.

Usvajanjem Konvencije o pravima osoba s invaliditetom 2006. godine nekako su, pomalo i nepravedno, u zaborav pala ova Standardna pravila, usvojena u Ujedinjenim narodima 1993. godine, mada su upravo ova pravila preteča, rekli bismo i majka i otac Konvencije, koji su svojim sadržajem utrli put i otvorili vrata svojoj kćeri - Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom.

Bolest oka, koja je počela ostavljati tragove kada je imao samo osam godina, ostavila je Bengta Lindqvista slijepim u ranim tinejdžerskim godinama što ga nije omelo u studiju, učiteljskoj karijeri, vodećim ulogama u pokretu osoba s invaliditetom Švedske, a kasnije i šire, te u političkoj karijeri. Kao slijepa osoba, bio je prvi slijepi ministar u švedskoj vladi, kao i prvi u Europi na ministarskoj stolici, te prvi UN-ov posebni izvjestitelj o problematici osoba s invaliditetom. Nakon što su Standardna pravila bila usvojena, njegov je zadatak među ostalim bio poticati vlade širom svijeta da ova pravila zaista i poštuju. Putovao je u mnoge zemlje potičući kreatore politika te organizacije i udruge osoba s invaliditetom na proaktivno djelovanje.

Bengt Lindqvist bio je čovjek ispred vremena, ali i čovjek vremena, čovjek koji je razmišljao izvan zadanih okvira, velik, a ponizno jednostavan, nedohvatljiv, a neposredan, čovjek vizije, ali i čvrste veze sa stvarnošću, čovjek koji je svojim pogledom na uključiv svijet jednakih mogućnosti doveo do velikih reformi u području invaliditeta, velikim dijelom zahvaljujući upravo njegovim Standardnim pravilima o izjednačavanju mogućnosti za osobe s invaliditetom.

Svjetska zdravstvena organizacija i Vlada Republike Hrvatske organizirali su 28. ožujka 1995. godine u Zagrebu seminar pod nazivom 'Standardna pravila o izjednačavanju mogućnosti za osobe s invaliditetom'. Glavni govornik bio je upravo autor i promotor Standardnih pravila Bengt Lindqvist. Bio je užitak slušati ovog pomalo samozatajnog, ali istovremeno i vrlo čvrstog zagovornika i poznavatelja problematike osoba s invaliditetom. Govorio nam je o ciljevima Standardnih pravila, o tome kako ih provoditi, ali i o potrebi evaluacije njihove provedbe. Vrlo pozorno je slušao hrvatske predavače koji su govorili o tadašnjim aktualnostima provedbe pojedinih pravila. Da je tome tako svjedoči i sljedeći događaj.

Tijekom jedne od pauza imala sam čast i privilegiju upoznati se i rukovati s gospodinom Lindquistom pri čemu sam samo izustila moje ime i prezime. S njegove strane uslijedio je vrlo lijep i za mene vrlo motivirajući osvrt na moje izlaganje o 'osobama s invaliditetom u sjeni zakonske regulative', povezujući moje ime sa sadržajem izlaganja.

Sljedeće godine susrela sam gospodina Lindqvista u Češkoj na Međunarodnoj konferenciji o primjeni Standardnih pravila UN-a. Prolazeći predvorjem dvorane, zatekao me u razgovoru s jednom od sudionica. Prepoznao mi je glas i rekao: 'Vi ste ona kolegica iz Zagreba. Drago mi je da smo se opet vidjeli.'

Bengt Lindqvist, slijepi vizionar i začudno karizmatični zanesenjak, čovjek sjetnog osmjeha i spontane neposrednosti, umro je 3. prosinca 2016., na Međunarodni dan osoba s invaliditetom…

Sjećanja na neke ljude nikada ne blijede. Sa svakim danom ona su sve ljepša, a oko srca nekako toplo.

 

Višnja Majsec Sobota

 

Tekst je isključiva odgovornost autorice i ne odražava stavove In Portala.

 

Povezane vijesti