INTERVJU, DEJAN GREPO Mobilna aplikacija 'Plaja - Beach Finder' korisna je i osobama s invaliditetom

U aplikaciji je dodana kategorija da možete brzo pretraživati plaže za osobe s invaliditetom te ih je za sada preko 20 koje ispunjavaju sve uvjete. Uz veći angažman turističkih zajednica vrlo brzo bi bile unesene sve lokacije s potrebnim sadržajem na cijeloj Hrvatskoj obali

Dejan Grepo

 

Predstavite nam mobilnu aplikaciju 'Plaja - Beach Finder', o čemu se zapravo radi i kako ste došli na ideju?

- Na ideju za mobilnu aplikaciju koja bi prikazivala sve plaže u vašoj blizini došao sam nakon dugogodišnjeg bavljenja turizmom (15 godina) zbog najučestalijeg pitanja svakog gosta prilikom prvog kontakta s turističkim djelatnikom, a to je - gdje je plaža?

Napravljeno je opširno istraživanje s turističkim zajednicama i svim vrstama turističkih djelatnika od Dubrovnika do Pule i svi su se složili s istim, a to je da gosti najčešće postavljaju to pitanje tj. u 70 posto slučajeva. Statistika isto tako pokazuje da se 75 posto svih turističkih boravaka u Hrvatskoj kao i u svijetu ostvari ljeti.

Odgovor na pitanje gdje je plaža do sada se nudio putem papirnatih tiskanih mapa koje su nepraktične za objašnjavanje i navigaciju, a ogromne se količine troše da bi se dao odgovor upravo na samo to jedno pitanje s obzirom na to da Hrvatsku godišnje posjeti preko 18 milijuna stranih gostiju.

U nepuna tri mjeseca uspješno smo digitalizirali preko 35 posto Hrvatske obale u suradnji s turističkim zajednicama, točnije, preko 500 plaža po svim županijama u Hrvatskoj.

Pojasnite nam kako sve funkcionira i je li aplikacija dostupna svima? Na koje uređaje se može instalirati?

- Mobilna aplikacija Plaja - Beach Finder je dostupna za preuzimanje od 24. siječnja 2021., a već do sada imamo preko 8000 preuzimanja na svim kontinentima u preko 90 država u svijetu.

Mobilna aplikacija funkcionira tako da s obzirom na vašu trenutnu lokaciju prikaže vama najbliže plaže, vijesti vezane uz plaže i vremensku prognozu.

Korištenjem mobilne aplikacije, plaže možete pretraživati preko mape, kategorija tj. tipa plaže (pješčana, šljunčana, nudistička, plaže dostupne osobama s invaliditetom…) ili po tražilici da jednostavno upišete naziv plaže, grada, mjesta, ili po radijusu tako da odredite radijus u kojem želite pretražiti plaže s obzirom na vašu trenutnu lokaciju.

Dodana je i kategorija plaže za osobe s invaliditetom te će se tako prvi put brzo i jednostavno moći pronaći sve plaže koje su pristupačne s odgovarajućim sadržajima.

Za svaku plažu je upisan detaljan opis kojega unose turističke zajednice kao i njihovu lokaciju, sadržaj i slike. Uz opciju za navigaciju tu je opcija da svaku plažu možete virtualno pregledati i preko 360 View (pregleda).

Plaja QR kod.Korisnik može ostaviti komentar kao i ocjenu za svaku plažu te se tako stvara rangiranje po kvaliteti što uvelike olakšava i korisnicima da izaberu sebi najprikladnije plaže.

Jako bitna karakteristika mobilne aplikacije je da se može koristiti u offline modu, tj. da se navigacija do plaža može koristiti bez internet signala što će uvelike pomoći pogotovo stranim gostima koji posjete našu obalu.

Također, turističke zajednice imaju mogućnost kontaktirati sve korisnike mobilne aplikacije o događajima na njihovom području.

Interesantno saznanje prilikom istraživanja je to da u Hrvatskom registru plaža je upisano oko 1600 lokacija plaža, ali mojim detaljnim istraživanjem ta brojka je zapravo puno veća, čak i do tri puta, tako da nas stavlja u sam vrh po broju plaža ne samo u Europi već u čitavom svijetu.

Koliko vam je vremena trebalo da razvijete aplikaciju i koliko lokacija plaža postoji u sustavu? Jesu li u aplikaciji dostupne informacije o pristupačnim plažama za osobe s invaliditetom i koliko ih je?

- Aplikacija se počela razvijati od 11. mjeseca 2020. godine, a prvo izdanje dostupno za preuzimanje bilo je već 24. siječnja 2021.

U aplikaciji je dodana kategorija da možete brzo pretraživati plaže za osobe s invaliditetom te ih je za sada preko 20 koje ispunjavaju sve uvjete. Uz veći angažman turističkih zajednica vrlo brzo bi bile unesene sve lokacije s potrebnim sadržajem na cijeloj Hrvatskoj obali što bi uvelike olakšalo osobama s invaliditetom pronalazak istih, kao i navigaciju uz mogućnost korištenja aplikacije u offline modu tj. bez korištenja internet signala.

Smatramo da bi udruge osoba s invaliditetom mogle sudjelovati u animaciji turističkih zajednica radi unosa plaža, a mi smo tu dostupni i spremni za brzo ažuriranje svih lokacija.

Surađujete li s turističkim zajednicama? Koje su pokazale najveći interes?

- Suradnja je odlična jer sustav koji smo im osigurali za unos lokacija plaža i slanje obavijesti je jako jednostavan i user-friendly te tako turistička zajednica koja krene s unosom lokacija plaža obavi to za jedan dan, maksimalno dva, a za to vrijeme dobiju i kompletan paket promo materijala za prezentaciju aplikacije korisnicima.

Ovdje se radi o aplikaciji gdje zapravo svaka turistička zajednica radi jedna za drugu prikupljanjem većeg broja korisnika što na kraju rezultira da imaju veliki broj korisnika koji mogu kontaktirati. Tako se i onim najmanje posjećenim turističkim zajednicama, kao i onim s najvećim brojem noćenja, omogućuje ista mogućnost kontaktiranja krajnjeg korisnika mobilne aplikacije.

Mobilna aplikacija sadrži lokacije plaža po svim županijama u Hrvatskoj koje se nalaze na obali.

Najveći interes su pokazale turističke zajednice u Splitsko-dalmatinskoj županiji gdje je digitalizirano već preko 80 posto obale. Ali jako se dobro razvija projekt i po ostalim županijama te npr. imamo sve lokacije plaža pod nacionalnim parkom otoka Mljet, a isto tako zanimljivo je da se uključila i Turistička zajednica Grada Imotskog gdje će biti vidljive lokacije Modrog jezera, Crvenog, Rijeke Vrljike itd.

Kakvi su dojmovi korisnika?

- Povratne informacije korisnika su odlične te na 41 ocjenu na Google Playu držimo visoku 4,4 ocjenu. Također dobivamo poruke i od raznih iznajmljivača što im je uvelike olakšalo odgovor na najčešće pitanje 'gdje je plaža?'

Plaja plakat.Dosta pozitivnih komentara imamo i od vlasnika pasa kojima je bilo jako teško pronaći plažu dostupnu za pse, da mogu uživati sa svojim ljubimcem, a to je sada jako jednostavno jer postoji i kategorija plaže dostupne za pse te ih ima po lokacijama svih turističkih zajednica koje su uključene u digitalizaciju.

Kakvi su vam planovi za dalje u smislu razvitka aplikacije?

- Planovi su veliki i već postoji interes nekih susjednih zemalja da se uključe u proces digitalizacije obale putem naše mobilne aplikacije.

Također, prilikom izrade mobilne aplikacije smo unaprijed mislili na to i slobodno možemo reći da je mobilna aplikacija spremna da bude globalna radi svojih mogućnosti da funkcionira na bilo kojoj lokaciji na svijetu gdje se nalazi obala i gdje je plaža.

Zanimljivost koju smo saznali istraživanjem tržišta u komunikaciji s turističkim zajednicama s obzirom na potrošnju tiskanog promo materijala - došli smo do izračuna da bi prilikom potpune digitalizacije Hrvatske obale uštedjeli preko 100 stabala godišnje uz korištenje naše mobilne aplikacije, a ne tiskanih mapa, što je izvrstan rezultat jer to je jedna manja šuma svake godine.

Važno je animirati i uključiti ostale turističke zajednice u digitalizaciju Hrvatske obale putem naše mobilne aplikacije Plaja - Beach Finder jer takva će postati prva u svijetu koja je digitalizirana i dostupna svima.

Smatramo da je to odlična reklama za hrvatski turizam, a s brojkom od oko 4000 plaža bi bili prvi u Europi, a među top pet u svijetu.

Ovim putem pozivamo sve turističke zajednice na području Hrvatske obale da se uključe u proces digitalizacije plaža s korištenjem mobilne aplikacije Plaja - Beach Finder te uštede vrijeme i novac, a gostu pruže puno kvalitetniji odgovor na pitanje gdje je plaža te da budu dio zajednice koja je po prvi put digitalizirala Hrvatsku obalu.

 

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti