KOPRIVNICA Zahvaljujući projektu Odjek III učenici s teškoćama u razvoju imali su pomoćnike u nastavi

Lijepa je stvar kad se za ovakav projekt osigura europski novac. U program su bila uključena 62 asistenta u nastavi, a ovim smo projektom pokazali koliko je važno da sva djeca u Koprivnici imaju jednaku priliku za obrazovanje, rekao je gradonačelnik Mišel Jakšić

Prizor sa završne konferencije.

 

Zahvaljujući projektu Odjek III u protekle četiri godine 44 učenika s teškoćama u razvoju imala su svog pomoćnika u nastavi. Cilj je ovoga projekta odgovoriti na problem nejednakih obrazovnih mogućnosti s kojim se suočavaju učenici s teškoćama u razvoju te im kroz osiguravanje pomoćnika u nastavi omogućiti bolje i kvalitetnije obrazovanje. U sklopu projekta je prošli petak, 16. srpnja održana završna konferencija za medije. Ispred Grada Koprivnice konferenciji je prisustvovao gradonačlenik Mišel Jakšić.

- Lijepa je stvar kad se za ovakav projekt osigura europski novac. U program su bila uključena 62 asistenta u nastavi, a ovim smo projektom pokazali koliko je važno da sva djeca u Koprivnici imaju jednaku priliku za obrazovanje - rekao je gradonačelnik Mišel Jakšić.

Radmila Popović, ravnateljica COOR-a Podravsko sunce, zahvalila je Gradu Koprivnici što omogućuje kvalitetno obrazovanje svim učenicima s teškoćama u razvoju.

- Hvala što ste omogućili odrastanje u jednakosti za sve naše učenike. Zahvaljujem što niste ni u jednome trenu dvojili hoćemo li imati pomoćnike u nastavi i to nam je značajna podrška. Kroz ove smo godine stekli kvalitetnu bazu pomoćnika u nastavi koji su sebe pronašli u tome poslu i želja nam je da jednoga dana ti ljudi imaju priliku za stalno zapošljavanje u toj struci - kazala je ravnateljica Radmila Popović.

Projekt je bio vrijedan 6,3 milijuna kuna, od kojih je iz Europskog socijalnog fonda došlo nešto više od 5,3 milijuna kuna, a Grad Koprivnica osigurao je 950.000 kuna. Grad je u Proračunu dodatno osigurao razliku do prosječne mjesečne bruto2 plaće od 4500 do 5000 kuna za što je u četiri godine izdvojen milijun kuna.

- Veliku ulogu u provedbi projekta imale su koordinatorice u školama Mihaela Telebar, Jadranka Bosanac, Andreja Ivančić, Dijana Lukačić te Nela Bogadi. Postignut je cilj projekta jer se osigurala dodatna potpora učenicima s teškoćama u razvoju te su učenici postigli bolja obrazovna postignuća, emocionalnu funkcionalnost i socijaliziranje. Ukupno su zaposlene 62 osobe i time je pružena podrška za 44 učenika s teškoćama u razvoju. Osim redovnih edukacija, organizirali smo i dodatne radionice kroz projekt na različite teme - kazala je voditeljica projekta Maja Ferlindeš.

U projektu su sudjelovale Osnovna škola Antun Nemčić Gostovinski, Osnovna škola Braća Radić, Osnovna škola Đuro Ester i Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce.

Odjek III provodi se u okviru poziva financiranog iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali Europskog socijalnog fonda, kojeg je odobrilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja putem Otvorenog poziva na dostavu projektnih prijedloga UP.03.2.1.03. 'Osiguranje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, faza III'.

 

Izvor:  Grad Koprivnica

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti