Povijesni uspjeh: Oboljeli od multiple skleroze padobranom sletio na padinu Mount Everesta

Kopp je rekao kako su pripreme za skok bile vrlo bolne te da se obično kreće u invalidskim kolicima, no do helidrona s kojega se kretalo nije se moglo stići cestom, pa je do tamo morao jahati na konju, što je trajalo nekoliko sati

Francuz Marc Kopp, koji boluje od multiple skleroze, prva je hendikepirana osoba koja je padobranom skočila iz helikoptera s visine od 10.000 metara te sigurno doskočila na padinu Mount Everesta.
"Iznimno sam sretan. Iscrpljen, ali sretan", rekao je Kopp iz bolnice u Katmanduu u koju je nakon skoka prebačen zbog opreza, odnosno da bi se provjerilo je li zadobio neku manju povredu. Utvrđeno je da povreda nema, no preporučen mu je 24-satni odmor.

Iz helikoptera je skočio s prijateljem Mariom Gervasijem, padobrancem koji se bavi ekstremnim sportovima. Slobodan pad trajao je prvih 1000 metara, odnosno jednu minutu, pri brzini od 300 km/h, potom se otvorio i dvojica su padobranaca aterirala na posebno uređenu platformu na visini od 4500 metara.

Kopp je rekao kako su pripreme za skok bile vrlo bolne te da se obično kreće u invalidskim kolicima, no do helidrona s kojega se kretalo nije se moglo stići cestom, pa je do tamo morao jahati na konju, što je trajalo nekoliko sati.

"To je bilo vrlo bolno i meni naporno. No, oduvijek sam želio proživjeti avanturu u životu, poput svog heroja iz djetinjstva, Tintina", kazao je. Naime, junak belgijskoga crtanog romana također je u potrazi za avanturama prešao Himalaju i Tibet.

Hina