UDRUGA DLAN Završio pilot-projekt ‘Digitalna prilagodba kulturnog sadržaja za osobe oštećena sluha’

Projekt je proveden s namjerom da se gluhim osobama u Zagrebu pruži mogućnost sudjelovanja i uživanja u sadržaju koji je redovito dostupan široj javnosti

Prilagodba sadržaja pred greenscreenom.

 

U Zagrebu je završio pilot-projekt Udruge ‘Kazalište, audiovizualne umjetnosti i kultura Gluhih - DLAN’ pod nazivom ‘Digitalna prilagodba kulturnog sadržaja za osobe oštećena sluha’, koji je trajao od 20. srpnja 2020. do 20. srpnja 2021. godine.

Kako saznajemo u razgovoru s voditeljem projekta Renatom Vrbos-Rašetom, pilot-projekt je u cijelosti financiran sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, u iznosu od 60.000 kuna. Budući da se radi o pilot-projektu, sadržaj je prilagođen za sada samo u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu, s time da daljnju prilagodbu u drugim muzejima diljem Republike Hrvatske možemo očekivati u budućim vremenima, ovisno o rezultatima natječaja.

Pokrenut je s namjerom da se gluhim osobama u Zagrebu pruži mogućnost sudjelovanja i uživanja u sadržaju koji je redovito dostupan široj javnosti, u trenutku kada im to treba, bez potrebe za angažiranjem prevoditelja ili tumača znakovnog jezika prilikom eventualnog, nerijetko i spontanog posjeta muzeju.

- Projekt je rezultirao s više od 220 video uradaka u kojima su vješti izvorni korisnici Hrvatskog znakovnog jezika (HZJ) i iskusni korisnici Međunarodnog znakovnog jezika (IS), ujedno i članovi Udruge ‘DLAN’, rastumačili pisani sadržaj prikupljen uz podršku muzejskih kustosa i stručnih suradnika muzeja na način da je znakovni jezik snimljen i montiran u video uratke koji su objavljeni online na YouTube kanalu Udruge ‘DLAN’, a za koje je nakon objave kreirana vizualna poveznica u obliku QR koda koji služi kao potpis web lokacije u fizičkom svijetu. QR kod tehnologija u vidu ovog projekta i šireg konteksta inicijative ‘Digitalne prilagodbe kulturnog sadržaja za osobe oštećena sluha’ ključna je upravo zbog svoje jednostavnosti u načinu neposrednog povezivanja online sadržaja sa sadržajem na licu mjesta, moglo bi se čak reći u povezivanju fizičkog s digitalnim. Odlično je i to što je tehnologija besplatna i može joj pristupiti svatko tko ima pristup računalu i internetu - stoji u priopćenju Udruge ‘Kazalište, audiovizualne umjetnosti i kultura Gluhih - DLAN’, potpisanom od strane Renata Vrbos-Rašete, voditelja projekata.

Nadalje je pojašnjeno da je ovim projektom učinjen korak u smjeru toga da javni i kulturni sadržaj, a i niz drugih informacija relevantnih za širu javnost, uključujući i gluhe osobe, postane redovito dostupan upravo i gluhim osobama. Naime, bitno je uzeti u obzir da gluhe osobe u velikoj mjeri osjećaju nezadovoljstvo nemogućnošću da pristupe informacijama na licu mjesta bez podrške čujućih osoba. U tom pogledu projekt je u značajnoj mjeri pridonio budućoj samostalnosti i neovisnosti gluhih stanovnika, no i posjetitelja Republike Hrvatske, bilo da se radi o muzejskim posjetiteljima ili korisnicima javnog sadržaja bilo koje vrste.

Kako je istaknuto, neupitno najiscrpniji dio projektnih aktivnosti bilo je snimanje i montaža video uradaka, no značajna količina radnih sati utrošena je na prikupljanje i sortiranje informacija kao i na prilagodbu pripremljenih tekstova za potrebe snimanja.

Kartica s QR kodom.- Uz nedvojbenu dobrobit projekta po pitanju stvaranja novog digitalno prilagođenog sadržaja, projektni rezultati svojom vidljivošću također pridonose senzibiliziranju šire javnosti po pitanju potreba i prava gluhih osoba, odnosno toga da se i njihovi interesi uzmu u obzir prilikom planiranja javnih publikacija i tiskovina na svim razinama važnosti. Gluhe osobe nerijetko se susreću s takozvanim ‘staklenim stropom’, prilikom čega zbog neadekvatnog obrazovanja, nedostatka samopouzdanja, općih informacija ili motivacije u javnom i kulturnom životu bivaju zapostavljeni i prepušteni sami sebi. Zahvaljujući ubrzanom razvoju tehnologije i činjenici da velika većina gluhih građana u današnje vrijeme raspolaže pametnim telefonom, digitalna transformacija pomoću alata kao što je QR kod tehnologija ima mogućnost da na učinkovit i kreativan način unaprijedi doseg relevantnog sadržaja do ranjivih segmenata društva poput Gluhih osoba, a samim time utječe i na ukupnu kvalitetu, razvijenost i informiranost hrvatskog I europskog civilnog društva - stoji između ostalog u priopćenju.

Nevladina udruga gluhih grada Zagreba - Udruga ‘Kazalište, audiovizualne umjetnosti i kultura Gluhih - DLAN’, koja u listopadu ove godine slavi 20. godišnjicu od osnutka, ovim je projektom potvrdila izvedivost projektnog koncepta predloženog Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske, što je vrlo bitno iz perspektive nadolazećih projektnih aktivnosti koje će nesumnjivo biti zasnovane na prethodnim iskustvima udruge.

- I naposljetku, kao i u većini izvedbenih aktivnosti, Udruga ‘DLAN’ nastoji na kreativan i interdisciplinaran način pristupiti spajanju potencijalnih dobrobiti iz različitih kreativnih područja, stvarajući pozitivan učinak na povećanje životnog standarda, samopoštovanja i kreativnosti gluhih osoba i utječući na razinu njihove inkluzije u javnim i kulturnim zbivanjima. Na isti način potiče se i osobni napredak članova udruge, koji sudjelovanjem u razvoju i provedbi projekata usvajaju nova znanja primjenjiva ne samo uz projekte prilagodbe sadržaja kroz digitalizaciju, već i na sve druge aktivnosti organizacije - stoji u priopćenju.

Voditelj projekta je napomenuo za kraj da je završetak pilot-projekta zapravo početak dugotrajnih projekata koji tek slijede i koji će omogućiti zapošljavanje ljudi koji znaju znakovni jezik, uključujući i gluhe osobe.

 

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti