DOBRA VIJEST Novi vlak u gradsko-prigradskom prometu na riječkom području prilagođen je putnicima s invaliditetom

Novi vlak je namijenjen za gradsko-prigradski promet na riječkom području te će voziti od Rijeke do Permana od ponedjeljka do petka, a tijekom vikenda između Rijeke i Ogulina

Vlak, osobe s invaliditetom, Rijeka

 

Prvoj su vožnji prisustvovali ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, župan primorsko- goranski Zlatko Komadina, zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski, predsjednik Uprave Končar – Električnih vozila Josip Ninić i Uprava HŽ Putničkog prijevoza predvođena predsjednikom Uprave Željkom Ukićem.

Ministar Butković ovom prilikom pozdravio je kupnju prvog od 33 nova vlaka koje je HŽ putnički prijevoz ugovorio, a čija bi isporuka trebala biti završena do kraja 2023. godine. Ukupna vrijednost nabavke novih vlakova je 1,3 milijarde kuna, a 21 vlak financira se Europskim sredstvima, operativnim programom Konkurentnost i kohezija. Sve vlakove proizveo je Končar, a vrijednost ovog vlaka je otprilike pet i pol milijuna eura.

Zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski dodao je kako je ovo početak integracije željeznice u sustav javnog prijevoza Grada Rijeke, a sve će biti dovršeno izgradnjom drugog kolosijeka kroz sam grad. Planira se također izgraditi 15 stajališta od Kantride do sv. Kuzma, a uz koje bi bila izgrađena i parkirališta za osobne automobile.

Željko Ukić, predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza kazao je kako je njihov cilj podignuti kvalitetu prijevoza željeznicom te naglasio da suradnja HŽPP-a i lokalne samouprave traje još od 2018. godine.

O tehničkim značajkama niskopodnog elektromotornog vlaka govorio je predsjednik uprave Končar, Josip Ninić. Riječ je o vlaku koji postiže brzinu od 160 km/h, a ima kapacitet od 133 sjedeća i 372 stajaća mjesta.

Opremljen je rampama za ulazak i izlazak osoba u invalidskim kolicima, prostorom za bicikle, a kompletan putnički prostor je pod videonadzorom. Uz vizualne i audionajave kolodvora i stajališta, putnicima u vlaku omogućen je besplatan pristup internetu (WiFi). Uz unaprjeđenje kvalitete usluge, uvođenje u promet novoga elektromotornog vlaka rezultirat će nižim operativnim troškovima i smanjenjem onečišćenja okoliša.

Župan Primorsko-goranski Zlatko Komadina istaknuo je pristupačnost ovoga vlaka koji je komforan, klimatiziran i prilagođen osobama s invaliditetom te je prvi korak u ispostavi prigradske željeznice.

Anita Blažinović

Izvor: Grad Rijeka