MALI DOM Donositelji odluka moraju osluškivati potrebe osoba s invaliditetom

Obiteljima osoba s invaliditetom poručujemo kako treba jasno verbalizirati potrebe jer bez njihovog glasa neće se događati promjene onom brzinom kojom bi trebale, kazala je ravnateljica Malog doma, Tatjana Petrović Sladetić

Mali dom - Zagreb

 

Mali dom – Zagreb je ustanova socijalne skrbi čiji je osnivač Grad Zagreb. izašli su iz malog projekta 'Vision of Hope' čija je misija tada bila skrbiti za djecu i osobe s invaliditetom koji su zbog ratnih razaranja doselili u Zagreb.

- U to vrijeme nije bilo dovoljno adekvatnih programa za osobe s višestrukim teškoćama te za bebe i djecu predškolske dobi s oštećenjem vida i dodatnim teškoćama u razvoju te se iskristalizirala potreba za edukacijom kadra s upravo tom populacijom. 2004.  projekt 'Vision of Hope' postaje ustanova 'Mala kuća' koja razvija program psihosocijalne podrške, rane intervencije te procjene djece s oštećenjem vida i dodatnim teškoćama.

Godine 2009. Grad Zagreb preuzima Malu kuću te mijenjamo ime u 'Mali dom – Zagreb', preuzimamo novouređenu zgradu te postajemo Dnevni centar za rehabilitaciju djece i mladeži od 0 – 21 godine.

Mali dom  Zagreb danas provodi programe procjene i savjetovanja, rane intervencije djece od 0-3 godine, program poludnevnog i cjelodnevnog boravaka za djecu i mlade s oštećenjem vida i dodatnim teškoćama u razvoju od 3 -21 godine života.

Od 2015. razvijamo različite edukacije za praktičare te usustavljujemo program Edukacijskog Mali dom - Zagrebcentara Malog doma – Zagreb, kroz  koji svake godine prolazi sve veći broj stručnjaka različitih profila iz Hrvatske, regije i šire - pojasnila nam je ravnateljica Tatjana Petrović Sladetić.

Kao primjer dobre prakse prezentirani su od UNICEF-a, Perkins Internationala te drugih svjetskih asocijacija. Studijske posjete primali  su iz mnogih zemalja svijeta kao što su Japan, SAD, Rusija, Grčka, Bugarska, Nizozemska.

- Sudjelujemo u različitim projektima u suradnji s Gradom Zagrebom, UNICEF-om, Perkins Internationalom, Sveučilištima iz Hrvatske i regije: Grčka, Turska, Rumunjska, Slovenija, Škotska…

Kroz stroge mjere zbog pandemije, uspjeli smo nastaviti s radom jednakim intenzitetom kroz sve programe, prilagođavajući se uvjetima i zahtjevima korisnika .

Planiramo nastaviti s edukacijom vlastitog kadra kako bi se lakše nosili s izazovima koje svaka obitelj donosi sa sobom.

Obiteljima osoba s invaliditetom poručujemo kako treba jasno verbalizirati potrebe jer bez njihovog glasa neće se događati promjene onom brzinom kojom bi trebale.

Donositelji odluka moraju osluškivati potrebe osoba s invaliditetom, djece s teškoćama i njihovih roditelja, te omogućiti sustavu da ne bude trom, već da se sustav mijenja, te da se lakše i brže prilagođava potrebama korisnika - poručili su iz Malog doma.

Anita Blažinović