BEROŠ Udio necijepljenih među hospitaliziranima pobjeda je nad zdravim razumom

Ministar zdravstva Vili Beroš ukazao je u četvrtak na sjednici Vlade na visok udio necijepljenih covid-19 bolesnika među hospitaliziranim osobama, ocijenivši to pobjedom nad zdravim razumom, pljuskom naporima zdravstvenih djelatnika i putem k novom jačanju epidemije

Vili Beroš

 

 - Od 16. do 22. kolovoza od ukupnog broja hospitaliziranih njih 78,7 posto nije bilo cijepljeno, a u bolničkoj statistici od 16. do 24. kolovoza od 3216 osoba s pozitivnim nalazom njih 86,41 posto nije bilo cijepljeno - kazao je Beroš na sjednici Vlade.

U Općoj bolnici Zadar više od 90 posto hospitaliziranih nije cijepljeno, u KBC Rijeka broj hospitaliziranih necijepljenih tri puta je veći od broja cijepljenih, a u OB Šibenik, KB Dubrava i Specijalnoj bolnici za plućne bolesti 100 posto hospitaliziranih je ujedno i necijepljeno, naveo je.

- Svjedočimo ubrzanom rastu broja novozaraženih, hospitaliziranih i osoba na respiratoru, u tjedan dana broj hospitaliziranih povećao se za 46,7 posto, a udio osoba na respiratoru za čak 72 posto. Udio necijepljenih među hospitaliziranim osobama pobjeda je nad zdravim razumom i pljuska naporima zdravstvenih djelatnika. To je negacija znanosti i otvoreni put ka novom jačanju epidemije - poručio je Beroš i još jednom pozvao ljude da se cijepe i osiguraju epidemiološki mirnu jesen.

Beroš je izvijestio i da je delta varijanta virusa u potpunosti prevladala te da su nove varijante virusa dokaz da se trebamo što prije cijepiti ‘jer u bazenima onih koji nisu zaštićeni cijepljenjem i preboljenjem stvaraju se novi virusni sojevi’.

Dodao je da se uslijed porasta broja hospitaliziranih i pacijenata na respiratoru bolnički sustav kontinuiramo prilagođava i povećavaju kapacitete za covid-19 bolesnike.

- Bilo bi dobro da ovaj eho čuju ovi koji se nisu cijepili - komentirao je premijer Andrej Plenković.

Ministar unutaranjih poslova Davor Božinović kratko je izvijestio da od posljednje sjednice Vlade Stožer civilne zaštite nije donosio nove odluke te izrazio zadovoljstvo turističkom sezonom.

- Nadamo se da će turistički dio Hrvatske i dalje na epidemiološkoj karti Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti ostati obojen narančasto unatoč osjetnom povećanju broja zaraženih - kazao je.

Rekao je i kako su inspektori u tjedan dana proveli 16.565 nadzora, izdali pet prekršajnih naloga zbog kršenja mjera, 13 obavijesti o počinjenju, 13 usmenih rješenja, pet optužnih prijedloga i naplatili pet novčanih kazni.

 

Hina

 

Povezane vijesti