NOVI MAROF Natjecanje Rimac Formula Student Alpe Adria

U Novom Marofu u nedjelju je završilo četverodnevno natjecanje Rimac Formula Student Alpe Adria, jedno od najzahtjevnijih međunarodnih studentskih natjecanja u kojem oni sami konstruiraju i izgrađuju prototipove trkaćih bolida

Bolidi na stazi.

 

Na natjecanju koje je započelo u četvrtak sudjeluje 35 bolida iz 14 zemalja, a nakon dva dana statičkih disciplina bolidi su se u subotu i nedjelju ogledali na stazi.

Kako je istaknula članica varaždinske udruge Formula Student Alpe Adria Andreja Djak, cilj tog atraktivnog događaja koji se u Hrvatskoj održava po treći puta, je spojiti studente i njihove potencijalne poslodavce, a sama udruga služi im kao platforma do budućih radnih mjesta.

Rimac Formula Student Alpe Adria prvi je puta održan 2017. godine u Rijeci gdje je sudjelovalo šest zemalja iz regije, rekla je Djak.

2019. godine natjecanje se proširilo i na njemu se natjecalo devet timova dok je ovogodišnje, koje se po prvi puta održava u Novom Marofu, najveće do sada jer se okupilo čak 35 timova iz 14 europskih zemalja.

- Pokrili smo gotovo cijelu Europu, a ove godine sudjeluju i dva hrvatska tima, iz Zagreba i Splita - rekla je Djak i pojasnila da natjecanje funkcionira u četiri dana, a studenti se natječu u statičkim i dinamičkim disciplinama.

Događaj, kako naglašava Djak, omogućuje studentima da pokažu svoje znanje, nove tehnologije i da se upoznaju s potencijalnim poslodavcima. Hrvatska automobilska industrija jako vapi za ovakvim kadrom, smatra Djak, jer se radi o vrhunskim inženjerima, ekonomistima i strojarima.

- Ovo je nešto što je bilo potrebno automobilskoj industriji kako bi mogli doći do potrebne radne snage. Rimac nam je dao veliku podršku, on je s nama od samog početka pa nam je tako i ove godine generalni pokrovitelj - zaključila je Djak.

U sklopu natjecanja, studenti su svojim prototipovima trkaćih bolida u subotu projurili novomarofskom karting stazom, a na natjecanje je došao i Mate Rimac, osnivač i direktor Rimac Automobila.

 

Hina