ČAKOVEC Muzej 'Riznica Međimurja' prilagođen slijepim i slabovidnim osobama

U Čakovcu je novootvoren muzej nematerijalne baštine 'Riznica Međimurja' koji je u potpunosti prilagođen slijepim i slabovidnim osobama. Bio sam u posjeti i oduševljen sam, a slijepa sam osoba. Bilo bi dobro da tu informaciju doznaju i druge slijepe i slabovidne osobe. Vaš je portal odlično mjesto za takve informacije, veli Zlatko Sobočan

Riznica Međumurja, ilustracija

 

Međimurje je ove godine dobilo novi, prvorazredan turistički sadržaj - jedinstveni muzej nematerijalne baštine 'Riznica Međimurja' u samom srcu Čakovca, a koji je prilagođen osobama s invaliditetom, posebno slijepim i slabovidnim osobama.

Međimurska županija dobila je još jedan suvremeni turističko-kulturni sadržaj. Svoja vrata građanima je otvorila 'Riznica Međimurja', muzej nematerijalne baštine koji predstavlja povijesno blago i tradicijske vrijednosti međimurskog kraja.

- U Čakovcu je novootvoren muzej nematerijalne baštine 'Riznica Međimurja' koji je u potpunosti prilagođen slijepim i slabovidnim osobama. Bio sam u posjeti i oduševljen sam, a slijepa sam osoba. Bilo bi dobro da tu informaciju doznaju i druge slijepe i slabovidne osobe. Vaš je portal odlično mjesto za takve informacije - javio nam se u redakciju Zlatko Sobočan, potaknuvši nas da istražimo o istome i predstavimo preko našeg portala ovu sretnu vijest.

Naime, još u ožujku je najavljeno da će početkom svibnja 2021. godine Međimurje  dobiti suvremeni muzej nematerijalne baštine pod nazivom 'Riznica Međimurja', a kako bi muzejska postava bila što atraktivnija, bit će opremljena inovativnim digitalnim prikazima, hiperrealističnim skulpturama povijesnih likova i povijesnim replikama oružja. Posjetitelji će dobiti priliku upoznati se s umijećem izrade tradicijskih božićnih jaslica i tradicijskog nakita, vidjeti repliku čardaka na rijeci Muri, dravske šajke, a na vrlo atraktivan način i upoznati se s legendom o zmaju 'Pozoju'.

Kako nadalje saznajemo, opremanje Muzeja većim dijelom povjereno je međimurskim tvrtkama i umjetnicima. Reljefe, makete te posebne likovne i grafičke obloge prostora Muzeja nematerijalne baštine, poput makete Starog grada i 'drvo svijeta' osmislio je mladi čakovečki akademski kipar Matija Filo u suradnji s muzejskim stručnjacima i aktivnim nositeljima vještina zaštićenog nematerijalnog dobra.

Zadovoljstvo što je izazovan posao povjeren međimurskim rukama, istaknula je svojevremeno i ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan, koja je sa županom Međimurske županije Matijom Posavcem i izvođačima potpisala u ožujku ove godine ugovore o opremanju Muzeja nematerijalne baštine 'Riznice Međimurja vrijedne 3.556.755,68 kuna.

Prilagodbu muzejskog postava slijepim i slabovidnim osobama napravila je tvrtka Tiflo Globus iz Čakovca, koja je postavila linije vodilje, taktilni plan prostora Muzeja, četverojezičnu audio deskripciju te natpise i mape na Brailleovom pismu. Obnovljene prostore bedema namještajem za muzejske eksponate opremila je tvrtka Primat-RD u suradnji s domaćom tvrtkom Sobočan interijeri.

Najavljeno je još u ožujku da će Muzej imati jedanaest hiperrealističnih skulptura povijesnih likova u prirodnoj ljudskoj veličini, četiri stilizirane biste, a posebno mjesto će zauzimati i tradicijska međimurska pokladna maska 'pikač'. Također, izradit će se povijesne replike oružja, a za izradu spomenutih muzejskih eksponata bit će zadužena turska tvrtka Kalemzen Kultur Sanat.

- Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije Starog grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine najvrjedniji je i financijski najteži projekt ulaganja u kulturnu baštinu ikada na području Međimurske županije, ali i projekt koji se suočavao s mnogim izazovima, a koje su uspješno savladali djelatnici Muzeja Međimurja, Međimurske županije, REDEA-e i Turističke zajednice Međimurske županije. Muzej Međimurja danas ima preko 6 000 eksponata, a zahvaljujući ovom projektu bit će prikazane mnoge dosad neispričane priče, legende i tradicija Međimurja. Novi muzej dostojno će obogatiti ponudu naše županije i pozicionirati Međimurje kao nezaobilaznu kulturno-turističku destinaciju - kazao je u ožujku župan Matija Posavec.

Projekt vrijedan 40.802.742,56 kuna sufinanciran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj u udjelu od 85 posto, dok je preostali iznos izdvojila Međimurska županija, koja je izdvojila sredstva i za troškove statičke sanacije. Ima namjeru privući posjetitelje iz cijelog svijeta.

U obnovljenu fortifikaciju smješten je prostor Riznice Međimurja s devet muzejskih jedinica: demografija, školstvo, jezik i glazba, ples i glazbeni sastavi, zanati vezani za nematerijalnu baštinu, međimurski mitovi i legende, zatvorenici u fortifikaciji kroz različita povijesna razdoblja, progoni vještica, obrambeni sustav. U Muzeju je također suvenirnica, edukativni sadržaji koji se vežu uz očuvanje nematerijalne kulturne baštine i uređeni kafić.

Kako nadalje saznajemo, prvi posjetitelji stigli su u srpnju u Muzej u okviru manifestacije 'Noć Riznice Međimurja', zahvaljujući kojoj je tijekom cijelog vikenda bilo omogućeno besplatno razgledavanje građanima. Idućeg tjedna održana je završna konferencija projekta, kojom je Muzej i službeno otvoren.

- Atraktivan, multimedijalni i interaktivni postav muzeja podijeljen je u dvije glavne cjeline koje nude spoj povijesne i kulturne baštine s najmodernijom tehnologijom. U prizemlju je postav pod nazivom 'Stoljeće utvrde' kojim se interpretira burna povijest fortifikacije čakovečkog dvorca, dok je na prvom katu smješten postav koji interpretira nematerijalnu baštinu Međimurja pod nazivom 'Minijature' - pojašnjeno je.

Posjetitelji mogu prošetati tamnicama u kojima su bile zatvorene vještice, neposlušni kmetovi i vojni zarobljenici.

- Stalni postav 'Stoljeće utvrde' smješten u prizemlju usredotočen je na sam čakovečki Stari grad, njegov razvoj i izvornu namjenu, kao i teme koje su s njime povezane. Prezentiran je sustav obrane čakovečke utvrde, način ratovanja u srednjem i ranom novom vijeku te je stavljen naglasak na razloge utamničenja osoba od razdoblja 16. do 20. stoljeća. Posjetitelji mogu razgledati tamnice u kojima su hiperrealistične lutke koje predstavljaju stvarne osobe koje su kroz povijest bile smještene u čakovečkim tamnicama, od žena optuženih da su vještice, do visokih vojnih zarobljenika. Najviše je tema povezano s razdobljem gospodstva obitelji Zrinskih koja je ostavila najvidljiviji trag na kompleksu čakovečkog Starog grada. Postav 'Minijatura' upoznaje nas s nematerijalnim dobrima koja nalazimo na području Međimurja kao što su tradicijski obrti, zaštićene skupine govora, prakse, običaji i folklorno stvaralaštvo, a drugi dio 'Minijatura' posvećen je usmeno-predanoj baštini Međimurja u kojoj se govori o slavenskom mitskom svjetonazoru, mitologiji i vjerovanjima te pričama o nadnaravnim bićima koje su se prenosile usmenim putem i očuvale do danas. Popevka i Vinko Žganec, zlatarenje i čipkarstvo, medičarstvo i lončarstvo, dječje igračke, cekeri, pisanice, pikači i lafre, mitovi i legende - Riznica Međimurja na edukativan i iznimno atraktivan način govori o tradiciji Međimurja, a poseban dio postava posvećen je međimurskoj legendi o pozoju - opisani su postavi Muzeja.

Velika očekivanja od novootvorenog muzeja iskazala je u srpnju ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan, koja je sa svojim timom muzejskih djelatnika i projektnim timom predvođenim direktorom Turističke zajednice Međimurske županije Rudijem Grulom, pročelnikom za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Međimurske županije Darkom Radanovićem i pročelnicom Upravnog odjela za poslove župana Međimurske županije Anitom Strniščak, projekt uspješno privela kraju.

Oduševljeni viđenim postavom tijekom Noći Riznice Muzeja bili su izaslanik i posebni savjetnik predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića za kulturu Zdravko Zima, izaslanica ministrice kulture Vesna Pascuttini-Juraga, državna tajnica Ministarstva turizma i sporta Sandra Herman.

Nakon razgledavanja Riznice Međimurja, posjetitelji se mogu popeti na vrh zvonika ili mogu uživati u prekrasnoj terasi podno zvonika na kojoj je smješten kafić. Dio postava čini igraonica, odnosno prostor za djecu u kojem se najmlađi mogu obući u jednog od članova plemićke obitelji Zrinski, mačevati, nacrtati svog 'pozoja', a za mlade ljubitelje tehnologije spreman je kinetički pijesak u kojem mogu izgraditi dvorac.

- Stari grad Zrinskih, njegovi bastioni, zidine, palača i perivoj srce su današnjeg modernog Čakovca, stoga je i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini s velikim zadovoljstvom nazočila otvorenju Riznice Međimurja koja Čakovec uvodi među prvorazredne muzejske gradove, a zajedno s Ekomuzejom Međimurje malo, Matulovim gruntom u Frkanovcu, Centrom za posjetitelje 'Med  dvemi vodami u Križovcu' i ostalim turističkim sadržajima diljem Županije, Međimurje i dalje potvrđuje da je najuspješnija destinacija kontinentalnog turizma - istaknuto je.

Događaje iz ožujka i srpnja 2021. možete pogledati i putem fotografija, objavljenih na medjimurska-zupanija.hr.

 

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti