UDRUGA SLIJEPIH MEĐIMURSKE ŽUPANIJE Nastavak projekta 'Novi izazovi' koji pruža uslugu videćeg pratitelja

Projekt se provodi s ciljem povećanja socijalne uključenosti i unapređenja kvalitete života slijepih osoba. Ukupna vrijednost projekta i EU potpore je 499.968,67 kuna. Tijekom provedbe projekta videća pratnja osigurat će se za 31 korisnika

Videća pratiteljica i korisnik.

 

Udruga slijepih Međimurske županije nastavlja osiguravati uslugu videćeg pratitelja osobama s invaliditetom, slijepim osobama. Tako je s 1. srpnja 2021. godine započela s provedbom projekta 'Novi izazovi' UP.02.2.2.14.0133, kojeg financira Europski socijalni fond, a trajat će do 1. ožujka 2023. godine.

Projekt se provodi s ciljem povećanja socijalne uključenosti i unapređenja kvalitete života slijepih osoba. Ukupna vrijednost projekta i EU potpore je 499.968,67 kuna. Tijekom provedbe projekta videća pratnja osigurat će se za 31 korisnika.

- Udruga od 2013. godine kontinuirano provodi projekte pružanja usluge videćeg pratitelja slijepim osobama. Slijepim osobama uskraćen je najvažniji osjet, onaj kojim dobivaju najviše informacija iz okoline. Sljepoća je jedan od najtežih oblika invaliditeta te uvelike utječe na kvalitetu života slijepih osoba i njihovih obitelji. Nepovjerenje koje se javlja zbog nedostatka vida, osjećaj nesigurnosti, straha i bespomoćnosti rezultiraju pasivnošću slijepih osoba (smanjena mogućnost ili nemogućnost samostalnog kretanja), niskom razinom samopouzdanja i samopoštovanja te dolazi do izolacije, odnosno socijalne isključenosti slijepih osoba.

Osiguravanje videće pratnje doprinosi povećanju uključenosti slijepih osoba u društveni život u zajednici te njihovoj samostalnosti, a vodi i olakšanju skrbi za slijepu osobu od strane članova obitelji. Videći pratitelj provodi brojne aktivnosti (prijevoz i pratnja korisnicima u različitim svakodnevnim i socijalnim aktivnostima, obuka i pomoć za obavljanje kućanskih poslova, pomoć pri obavljanju administrativnih poslova...), potiče članove na više druženja te sudjelovanja u aktivnostima udruge i u zajednici. Na taj se način članovi osnažuju, kvalitetnije provode slobodno vrijeme, više se društveno angažiraju, samostalniji su, manje ovisni o članovima obitelji, a sve to utječe na porast njihovog samopoštovanja i samopouzdanja. Kako bi videća pratiteljica što kvalitetnije pružala uslugu, sudjelovat će na edukacijama iz područja rada sa slijepim osobama te pružanja pomoći i podrške - kazali su nam iz udruge.

 

In Portal

 

Povezane vijesti