INKLUZIJA NAŠA NASUŠNA Televizijska nagrada Emmy, ravnopravna Oskaru, prozvana zbog nepristupačnosti za osobe s invaliditetom

Ništa neobično, možda kažete, no osobe s invaliditetom tu svakako pripadaju, svejedno jesu li glumci, producenti, redatelji ili obična publika

Osoba s invaliditetom, kino

 

Ako kažemo da su osobe s invaliditetom u Lijepoj našoj društvena manjina, prevedeno građani drugog reda, bilo bi dobro da vidimo prakse i u takozvanim zemljama razvijene demokracije.

Ima toga i s druge strane Atlantika, tamo gdje oni Ameri žive.

Naime, redatelj nominiran za Oskara, Jim LeBrecht, kojeg zastupa Fond za obrazovanje i obranu prava osoba s invaliditetom (DREDF) i odvjetnički ured Michelle Uzeta, proziva Televizijsku akademiju CBS Entertainment zbog (ne)izgradnje pristupačne pozornice za osobe s invaliditetom na 73. dodjeli Emmy nagrada 19. rujna 2021. godine. Ništa neobično, možda kažete, no osobe s invaliditetom tu svakako pripadaju, svejedno jesu li glumci, producenti, redatelji ili obična publika.

Dodjela nagrade Emmy bit će održana na L.A. Live Event Decku, velikom, vrlo fleksibilnom i prilagodljivom unutarnjem i vanjskom prostoru za kulturne događaje, neposredno iza kazališta Microsoft.

Unatoč prostoru i fleksibilnosti koje pruža Event Deck, organizatori Emmyja izgradili su pozornicu za događaj koji je nepristupačan osobama koji koriste invalidska kolica, kršeći Zakon o Amerikancima s invaliditetom i kalifornijske zakone o građanskim pravima.

Lijepa naša (RH) preselila se u Kaliforniju, kad je riječ o inkluziji osoba s invaliditetom, i u tome ima zrnca utjehe. Pa nismo ni mi najgori, je li tako!?

 

Mladen Kristić