VUKOVAR Održan edukativno-promotivni program za građane 'Terapijski pas na zadatku'

U okviru EU projekta 'Širenje usluge uključivanja terapijskih pasa u rad s djecom s teškoćama u razvoju' stvoreno je šest terapijskih timova stručni voditelj-terapijski pas u Hrvatskoj. Jedan od takvih timova djeluje u Udruzi roditelja djece s poteškoćama u razvoju 'Vukovarski leptirići'

Terapijski pas na vukovarskom korzu.

 

Prošli Četvrtak je na vukovarskom korzu održan edukativno-promotivni program za građane 'Terapijski pas na zadatku' u organizaciji Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet, a koji za cilj ima senzibilizaciju djece i građana po pitanju prava i problematike djece s teškoćama u razvoju.

Naime, u okviru EU projekta 'Širenje usluge uključivanja terapijskih pasa u rad s djecom s teškoćama u razvoju' stvoreno je šest terapijskih timova stručni voditelj-terapijski pas u Hrvatskoj. Jedan od takvih timova djeluje u Udruzi roditelja djece s poteškoćama u razvoju 'Vukovarski leptirići' koji su partneri na Projektu.

Edukativno-promotivni program 'Terapijski pas na zadatku' započeo je okruglim stolom 'Pozitivni učinci terapijskih pasa na djecu s teškoćama u razvoju', dok su drugi dio programa činile kreativne radionice za djecu uz sudjelovanje terapijskog psa, prikaz rada psa vodiča - simulacija kretanja slijepe osobe sa psom vodičem (prolazak staze s preprekama s povezom na očima i stručno tumačenje instruktora) te susret s korisnicima i terapeutima u cilju razmjene informacija i podjele promotivnih materijala.

U edukativnom programu simboličnim prolaskom staze s preprekama u pratnji psa vodiča, zajedno s građanima i djecom, sudjelovali su i gradonačelnik Ivan Penava te zamjenik Filip Sušac ovom prilikom naglasivši važnost povećanja svjesnosti o humanoj ulozi pasa vodiča.

- Zadovoljstvo je danas biti u društvu predstavnika Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet te Udrugom roditelja s poteškoćama u razvoju 'Vukovarski leptirići' koji svojim radom uz pomoć sredstava Europske unije marljivo rade na poboljšanju i povećanju svjesnosti šire javnosti o važnoj temi našega društva. Svi zajedno podupiranjem akcija ovakve naravi i povećavamo svijest našega društva po ovom pitanju - rekao je gradonačelnik Penava te dodao kako svaki pojedinac treba biti na raspolaganju i čini sve što je u njegovoj moći kako bi onima koji se uslijed zdravstvenih poteškoća suočavaju s težim obavljanjem normalnih aktivnosti olakšali svakodnevicu.

 

Izvor i fotografija: Grad Vukovar

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti