PROJEKT INNOSID Radionica o novim tehnologijama za uključenost osoba s invaliditetom

Studenti iz pet europskih zemalja pod vodstvom mentora finalizirat će i prezentirati prototipove rješenja koja mogu pomoći društvenoj uključenosti osoba s invaliditetom

Vizual projekta.

 

Radionica u sklopu Erasmus+ projekta 'INNOSID - Inovativna rješenja zasnovana na novim tehnologijama za unapređenje društvene uključenosti osoba s invaliditetom' održavat će se sljedeća dva tjedna, točnije, počela je u ponedjeljak i traje do 24. rujna na Sveučilištu u Dubrovniku. Studenti iz pet europskih zemalja pod vodstvom mentora finalizirat će i prezentirati prototipove rješenja koja mogu pomoći društvenoj uključenosti osoba s invaliditetom.

Radionica je središnji događaj druge faze projekta, a nositelj aktivnosti je Odjel za elektrotehniku i računarstvo Sveučilišta u Dubrovniku. Tijekom 2020. godine provedena je analiza IT alata i naprednih tehnologija koje mogu poboljšati uključivost osoba s invaliditetom, a tijekom prve polovice ove godine timovi studenata osmislili su sedam specifičnih rješenja. Tijekom sljedeća dva tjedna studenti će finalizirati prototipove svojih rješenja, a u trećoj fazi sljedeće godine, te će prototipove i praktično realizirati.

Erasmus+ projekt INNOSID osvojio je prvu nagradu na natječaju Agencije za mobilnost i programe EU te je proglašen najuključivijim projektom programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti za razdoblje od 2017. do 2020. godine. Glavna vizija projekta je jačanje društvene uključenosti osoba s invaliditetom dizajniranjem i razvojem besplatnih IT rješenja usmjerenih na omogućavanje komunikacije, potporu obrazovanju i podizanje svijesti javnosti o potrebama i sposobnostima osoba s invaliditetom koristeći nove tehnologije poput proširene stvarnosti, virtualne stvarnosti i 3D-printanja.

Projekt implementira konzorcij koji se sastoji od šest visokoškolskih ustanova i jedne nevladine organizacije iz domene osoba s invaliditetom, iz pet zemalja EU (Hrvatska, Španjolska, Francuska, Portugal, Mađarska). Koordinator projekta je Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, a Odjel za elektrotehniku i računarstvo Sveučilišta u Dubrovniku jedan je od članova konzorcija.

Više o radionici i projektu doznajte na ovoj poveznici.

 

Izvor: Sveučilište u Dubrovniku

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti