Liječenje kristalima: Ametist pomaže ovisnicima i osobama koje pate od depresije

Poznavateljima dragog kamenja prva asocijacija vezana za ametist je mir i spokoj, jer vrlo pozitivno djeluje na živčani sustav. Ametist eliminira negativne emocije i pridonosi osjećaju smirenosti, spokoja, zadovoljstva i sreće. Ublažava tugu, žalost, sve oblike depresije i negativnih misli

Ametist je poludragi kamen ljubičaste boje. Ovaj kristal je od davnina na glasu kao kamen plemstva. Upravo zbog toga je u prošlosti bio vrlo cijenjen, a i danas je ostao simbol profinjenosti i ljepote.
Riječ ametist dolazi od grčke riječi "amethustos“ što u prijevodu znači "onaj koji nije pijan“. Vjerovanje da ovaj kamen štiti od alkoholne ovisnosti potječe još od starih Grka.
Grci i Rimljani su koristili ametist protiv opijanja i to na način da bi ga stavili u vino razblaženo vodom. Legenda o boji ametista govori kako je grčki bog vina Dionis, uslijed lošeg raspoloženja odlučio poslati svoje tigrove da rastrgaju prvu osobu koja naiđe.
Mlada djevojka Ametist prilazila je hramu boginje Diane, i kada je vidjela da joj prijeti opasnost od tigrova, krikom je zazvala boginju.
U namjeri da spasi djevojku, Diana ju je pretvorila u lijepi bijeli kamen.
Kada je Dionis prišao kamenu, sažalio se nad učinjenim, te je po kamenu polio vino, što je kamenu dalo prelijepu ljubičastu boju. 
U 19. stoljeću nalazišta ametista bila su samo na području Rusije. U to je vrijeme ametist bio vrlo rijedak te je tada po vrijednosti bio u rangu sa safirom i rubinom.

Iscjelitelj duha i psihe

Danas su nalazišta rasprostranjena po cijelom svijetu zbog čega je postao dostupan svima. Bilo da su njegovi kristali prirodnog oblika ili polirani i izbrušeni, ametist je dragulj koji na prvi pogled osvaja. No, ametist nije cijenjen samo zbog ljepote nego i zbog njegovih ljekovitih svojstava. Pripisuju mu se mnoge ljekovite moći a osobito je na glasu kao duhovni iscjelitelj.

Poznavateljima dragog kamenja prva asocijacija vezana za ametist je mir i spokoj, jer vrlo pozitivno djeluje na živčani sustav.

Ametist eliminira negativne emocije i pridonosi osjećaju smirenosti, spokoja, zadovoljstva i sreće. Ublažava tugu, žalost, sve oblike depresije i negativnih misli. Pozitivno djeluje u situacijama nemira, straha, zabrinutosti, tjeskobe i napetosti. Uravnotežuje misli, eliminira ljutnju, nervozu, potištenost i bijes. Donosi sreću, ljubav, dobro raspoloženje i pozitivne misli.

Pomoć u suzbijanju ovisnosti

Ovisnost o hrani, alkoholu, nikotinu, raznim drogama i kockanju negativno utječe na zdravlje i na razne načine umanjuje kvalitetu života.
Ametist je odlična pomoć u suzbijanju svih vrsta ovisnosti. Za liječenje ovisnosti potrebno je pod jezik staviti komadić ametista. U ovu svrhu može se postaviti i na područje sakralne čakre.
Lista ljekovitog djelovanja ne završava ovdje. Smatra se da ametist uravnotežuje rad hormona, poboljšava metabolizam, čisti organizam i jača imunitet. Ovaj kristal  također smanjuje glavobolju, poboljšava probavu i liječi poremečaje sluha. Koristan je kod bolesti kože i respiratornog trakta.
Ljekovito djelovanje ametista:
uklanja nesanicu i noćne more
eliminira strahove, tugu, depresiju
poboljšava koncentraciju i pamćenje
eliminira negativna zračenja telefona, televizora, kompjutera
pomaže u liječenju ovisnosti
pozitivno djeluje na rad hormona
regulira metabolizam
jača imunološki sustav
ublažava glavobolju i napetost
potiče rast kose
poboljšava probavu
ublažava otekline i modrice
potiče cirkulaciju
pomaže kod problema sa sluhom

Primjena ametista

Ametist se najviše primjenjuje u obliku nakita. Kod problema s nesanicom, stavlja se ispod jastuka ili madraca što rezultira mirnim i čvrstim snom.
Za otklanjanje nesanice i poticanje ugodnih snova ametistom se kruži na području čela u smjeru suprotnom od kretanja kazaljke sata.
Za liječenje glavobolje potrebno je ametistom masirati sljepoočnicu, čelo i potiljak. Vrh ametista okrenite prema sebi za privlačenje pozitivne energije, te ga okrenite od sebe ako se želite riješiti negativne energije.
Ametist najbolje djeluje kada ga postavite na područje srca. Idealan način da to učinite jest da koristite broš od ametista, jer je broš nakit koji možete nositi na odjeći oko područja srca.

Održavanje kristala

Kao i druge kristale i ametist je potrebno je povremeno čistiti od negativne energije, jer kao što u sebi ima pozitivnu energiju koju širi, isto tako na sebe veže i negativnu energiju koju je potrebno eliminirati s kristala.
Jedan od načina čišćenja kristala je da se kamen potopi u vodu u koju su dodane latice ruže.
U toj vodi  kamen treba ostaviti umočen jedan dan, što će ga očistiti od negativne energije koju je s vremenom nakupio.
Još jedan način čišćenja ametista je potapanje u slanu vodu u kojoj ostaje namočen 24 sata.
Ovaj kristal, kao i sve druge kristale potrebno je redovito puniti energijom, a ametist se puni u zemlji, na mjesečevim zrakama ili uz gorski kristal.
Ametist ne smije biti izložen jakoj sunčevoj svijetlosti jer uslijed djelovanja ultraljubičastog zračenja može izblijedjeti.

Izvor: alternativa-za-vas