DAN UDRUGE INVALIDA RADA ZAGREBA Bogat program organizacije koja okuplja brojne osobe s invaliditetom

Dvodnevnim on-line programom i pod pokroviteljstvom Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Udruga invalida rada Zagreba obilježit će 55. obljetnicu svoga osnutka

UIR Zagreb, ilustracija

 

U ponedjeljak, 27. rujna održat će se on-line Tribina naziva 'Mens sano' tijekom koje će se izlagači osvrnuti na iskustva i izazove koje su recentne pandemijske godine postavile pred sve nas kada je riječ o očuvanju mentalnog zdravlja.

Izlagači će biti Nada Vorkapić - predsjednica UIR Zagreba, Dragica Pongrac - volonterka u UIR Zagreba, dr. sc. Dubravka Miljković - psihologinja i pedagoginja u mirovini i Dragana Budimir - psihologinja u Savezu društava distrofičara Hrvatske. Svečanu dodjelu nagrada, priznanja i zahvalnica, nažalost, nećemo moći prenositi uživo, no svakako će svakom zaslužnom pojedincu njegova nagrada, priznanje ili zahvalnica biti uručena. Popis svih dobitnika bit će objavljen on-ine u utorak, 28. rujna. Prigodno druženje u prostorijama UIR Zagreba, planirano za 28. rujna, također se, nažalost, neće moći održati u planiranoj formi, odnosno uživo. No, uživo ćemo, ali i u online formi, upriličiti izložbu umjetničkih radova koje su izradili članovi UIR Zagreba. Sve objave bit će dostupne na YouTube kanalu UIR Zagreba.

- Osobe s invaliditetom kroz svoj su se život susrele i naučile nositi s brojnim manjim ili većim krizama i drugim prijetnjama. Čovjek, vidite, često niti nije svjestan koliko se snage u njemu krije sve dok ga život ne stavi pred određenu kušnju. Stoga, danas, u vremenima pandemije, želimo na vlastitom primjeru pokazati važnost očuvanja mentalne snage i poručiti svima: Vi to možete! - izjavila je Nada Vorkapić, predsjednica UIR Zagreba.

Prema statističkim podacima na dan 31.08.2021. godine, od ukupnog broja osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj (587.683), gotovo 18 posto (104.459) je invalida rada. Od svoga osnutka, davne 1966. godine, do današnjih dana, UIR Zagreba se prometnula u prepoznatljivog zaštitnika prava invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom i bitnog inicijatora brojnih pozitivnih društvenih promjena u korist spomenute populacije. Zahvaljujući predanosti svojim ciljevima, kao i svojim članovima, UIR Zagreba je, neovisno o težini trenutka u kojem se naše društvo nalazilo, nastavila rasti te danas predstavlja najveću udrugu takve vrste u Republici Hrvatskoj.

 

In Portal

 

Povezane vijesti