100 GODINA DJELOVANJA Savez gluhih i nagluhih Grada Zagreba obilježio nekoliko važnih datuma

Tijekom skupa istaknuti su brojni problemi s kojima se susreću gluhe i nagluhe osobe, kao što su neujednačeni kriteriji prilikom vještačenja, a problem je i premali broj prevoditelja

Prizor s događaja.

 

Savez gluhih i nagluhih Grada Zagreba obilježio je u četvrtak nekoliko važnih datuma, a sve u okviru Međunarodnog tjedna gluhih osoba. Naime, 23. rujna obilježava se Međunarodni dan znakovnih jezika, a 25. rujna Međunarodni dan gluhih osoba. Ono najznačajnije je da ove godine obilježavaju 100 godina organiziranog okupljanja gluhih i nagluhih osoba na području grada Zagreba.

Svake godine Međunarodni dan gluhih obilježavaju s određenim temama značajnim za funkcioniranje i poboljšanje kvalitete života gluhih i nagluhih osoba pa je ove godine savez organizirao skup pod nazivom 'Izjednačavanje kriterija za ujednačavanje prava gluhih' na kojem su izlaganje održali stručnjaci iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Zavoda za mirovinsko osiguranje, a od predstavnika Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanja osoba s invaliditetom nije došao nitko.

Obilježavanju je nazočila i izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, kao i saborska zastupnica Ljubica Lukačić.

Tijekom skupa istaknuti su brojni problemi s kojima se susreću gluhe i nagluhe osobe kao što su neujednačeni kriteriji prilikom vještačenja, što dovodi do toga da nemaju svi pravo na jednaku novčanu naknadu. Sljedeći problem je premali broj prevoditelja, odnosno na jednog prevoditelja dolazi 30 do 35 osoba, što zna biti zaista neizvedivo jer jedan prevoditelj ne može biti na nekoliko mjesta istovremeno. Posao prevoditelja je također podcijenjen. Da bi netko postao prevoditelj mora proći tri do četiri godine ozbiljne edukacije, a radi za 25 kuna po satu.

Od početka pandemije gluhim i nagluhim osobama veliki problem predstavljaju i zaštitne maske jer korištenje znakovnog jezika nisu samo manualni pokreti koje vidimo, odnosno znakovi, nego se gramatika hrvatskog znakovnog jezika očitava s usana.

- Od srca vam čestitam obljetnicu i cijeli tjedan i dobro ga iskoristite jer se ovi dani i obilježavaju da bi se ukazalo na ono što treba popraviti. Zakon o registru osoba s invaliditetom ide uskoro i zato je bitno kvalitetno vještačiti, a da bi to mogli, potrebno je mijenjati Zakon o jedinstvenom tijelu vještačenja. Zavod za vještačenje mora reći je li invaliditet, ili nije. Takav nalaz i mišljenje moramo imati kako bi Hrvatski zavod za javno zdravstvo mogao izdati jednu jedinstvenu potvrdu za područje cijele Republike Hrvatske. Nadam se da ću do kraja ovog mandata to istjerati na čistac jer bez toga ne možemo dalje.

Izlazi i novi Zakon o socijalnoj skrbi, a ono na čemu sam inzistirala je da osobna invalidnina bude rasterećena svih cenzusa jer to, prema mom mišljenju, nije socijalna naknada nego naknada za naš invaliditet. Očekujemo uskoro i Zakon o inkluzivnom dodatku i Zakon o osobnim asistentima. I dalje vam uvijek stojim na raspolaganju - zaključila je saborska zastupnica Ljubica Lukačić.

 

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti