Moja kćer postavlja pitanja koja nisu primjerena

PITANJE: V.R. (30) Moja kćer od šest godina često mi postavlja pitanja za koja mislim da nisu primjerena njezinoj dobi. Ozbiljnija je od djece svojih godina i čini mi se zrelija, no ponekad je zaigrana kao i njezini vršnjaci

Ta pitanja me zabrinjavaju, ne znam kako se postaviti. Ispituje me o smrti, zašto je Bog stvorio bolesne, kad ćemo umrijeti i što poslije smrti. Često ignoriram njezina ispitivanja, svjesna da to nije dobro ili joj odgovorim da je premala za odgovore na takva pitanja. Ona je nezadovoljna i uvijek se vraća na istu temu. Što da poduzmem, trebam li kontaktirati stručnu osobu ili nastaviti pokušati skrenuti temu na igru ili neku drugu zanimaciju kako bi izbjegla odgovor.

ODGOVOR: Djeca često postavljaju pitanja o stvarima o kojima je nama odraslima neugodno pričati. I onda ih pokušavamo zaštititi izbjegavajući takve teme. Ali na taj način nećemo ih zaštititi, oni će se prije ili kasnije susresti s tim problemom. Roditelji su prvi Josip Friščić, Centar za savjetovanje i edukacije Eurekadjetetovi učitelji, i oni mu prenose znanje koje mu je potrebno da bi bolje razumjelo svijet u kojem živi. Nemojte izbjegavati nijednu temu, odgovorite na sva pitanja koja postavi Vaša kćer. Jedino, informacije prilagodite njezinoj dobi. Kada sljedeći put pita neku takvu temu, odvojite malo vremena, sjednite zajedno i pričajte. Nemojte ulaziti u temu dublje od njezinih pitanja, kada za to dođe vrijeme, pitat će Vas sama. Pogotovo ako nauči da s majkom može pričati o svemu. Pitajte je otkud ta pitanje, kako je došla do toga. Njezin odgovor olakšat će Vaš zadatak, dat će više informacija o tome što je zapravo zanima. Ako ste vjernik, objasnite joj kako Vaša vjera objašnjava tu temu. Objasnite da je život dugačak, da se čovjek prvo rodi, pa onda raste, postane velik, onda ostari i na kraju umre. Na taj način spriječit ćete da se boji smrti, da misli da će ona uskoro umrijeti. Kasnije ćete joj  objasniti da postoje izuzeci, kada se dogodi neka sitauacija nakon koje će Vas to pitati. Upravo zato je važno da ne izbjegavamo nijednu temu, kako bi dijete razvilo povjerenje u nas, i uvijek nas pitalo da mu objasnimo, da im postepeno dajemo informacije, onim tempom koji njima odgovara. Ali ako se ne osjećate ugodno pričati sa svojom kćerkom o ovoj temi, ako mislite da niste spremni, onda potražite stručnu pomoć.

Josip Friščić, dipl. psiholog