PULA Povodom Međunarodnog tjedna gluhih skupna izložba fotografija 'Spretne ruke'

Izložba je koncipirana na izboru četiri tematska pristupa: pejzaža, arhitekture, portreta i makro fotografija s kojima su se polaznici susreli na tečaju kroz teorijski i praktični dio istražujući i bilježeći svijet oko nas okom kamere

Pula, izložba

 

Nakon ljetnog tečaja osnove digitalnekoncipirana fotografije održane tijekom srpnja pod vodstvom pulske fotografkinje Snježane Bratanović i stručne komunikacijske posrednice hrvatskog znakovnog jezika Vedrane Radić Muhvić, organizirana je skupna izložba pod nazivom S(p)retne ruke u izlozima Čitaonice Kluba umirovljenika u kojoj sudjeluje osam autora s ukupno 16 izloženih fotografija.

Izložba, koja je otvorena ovog ponedjeljka, 27. rujna 2021., koncipirana je na izboru četiri tematska pristupa: pejzaža, arhitekture, portreta i makro fotografija s kojima su se polaznici susreli na tečaju kroz teorijski i praktični dio istražujući i bilježeći svijet oko nas okom kamere.

Potrebno je istaknuti da se radilo o tečaju za školsku djecu i mlade oštećena sluha te je prvenstvena želja udruge UDMOSI i voditeljice tečaja bila težnja promicanja ljudskih prava gluhih osoba u sklopu obilježavanja Međunarodnog tjedna gluhih koji se u svijetu održava svake godine zadnjeg tjedna u mjesecu rujnu. Ove godine je to od 20. do 26. rujna 2021.

U Puli udruga djeluje pod nazivom Udruga djece i mladih oštećena sluha Istre osnovana na inicijativu roditelja i tumača znakovnog jezika u srpnju 2012. godine, financirana od strane Istarske županije.

Osnovni ciljevi udruge su briga i skrb o djeci i mladima oštećena sluha s područja Istarske županije, inkluzija u sustavu školstva i društva, upoznavanje zajednice s jezikom i kulturom gluhih kroz tečajeve znakovnog jezika. Članovima udruge i njihovim obiteljima pružaju priliku kroz razne edukacije i radionice da izraze svoje potrebe, želje i kreativnost te pronađu načine da ih ostvare.

Svoje fotografije izlažu Antonio Žgomba, Filip Kaić, Matteo Kaić, Natali Žgomba, Petra Tanković, Saša Rašović, Tea Rašović, Vedrana Radić Muhvić.

 

Izvor: Gradska knjižnica i čitaonica Pula

Anita Blažinović