Pobjeda razuma ili recesije: Je li Zakon o inkluzivnom dodatku neslavno propao?

Zaključeno je da u ovom trenutku sredstva kojima raspolaže Ministarstvo socijalne politike i mladih nisu dostatna za postizanje cilja kojeg je trebalo postići donošenjem ovog Zakona i osiguravanjem inkluzivnog dodatka kao financijske potpore za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom kao ravnopravnih građana u svim područjima života

Ministarstvo socijalne politike i mladih provelo je sve potrebne predradnje kako bi pripremilo Nacrt prijedloga zakona o inkluzivnom dodatku te je temeljem Zakona o procjeni učinka propisa objavilo teze o sadržaju ovog propisa na svojim web stranicama. Nakon niza konzultacija sa zainteresiranom javnošću, održana dva okrugla stola (5. i 9. srpnja 2013.) te sastanka s predstavnicima nacionalnih saveza osoba  s invaliditetom i pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom 9. rujna 2013. godine kojeg je održala potpredsjednica Vlade RH i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, zaključeno je da u ovom trenutku sredstva kojima raspolaže Ministarstvo nisu dostatna za postizanje cilja kojeg je trebalo postići donošenjem ovog Zakona i osiguravanjem inkluzivnog dodatka kao financijske potpore za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom kao ravnopravnih građana u svim područjima života te da se donošenje zakona odgodi i na istom radi i dalje.
Ovakav zaključak potvrdilo je i Povjerenstvo Vlade Republike Hrvatske za osobe s invaliditetom na sjednici održanoj 23. rujna 2013. godine.
Sukladno navedenom, Ministarstvo socijalne politike i mladih zatražilo je imenovanje predstavnika nacionalnih saveza za osobe s invaliditetom i predstavnika akademske zajednice u svrhu dopune članstva u Radnoj skupini za izradu Nacrta prijedloga zakona o inkluzivnom dodatku te će u narednom razdoblju ova Radna skupina nastaviti intenzivno s radom.
Izvor:MSPM

Foto: PIXSELL