OSIJEK Pozitivni učinci terapijskih pasa u radu s djecom s teškoćama u razvoju

Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet, kao jedina nevladina i neprofitna organizacija u Hrvatskoj, razvila je rehabilitacijske programe uključivanjem pasa pomagača za mobilnost slijepih i drugih osoba s invaliditetom te djecu s teškoćama u razvoju

Pas pomagač, dijete

 

Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet u suradnji s Centrom za autizam Osijek organizirala je prošli četvrtak okrugli stol na temu 'Pozitivni učinci terapijski pasa u radu s djecom s teškoćama u razvoju'.

Okrugli stol održan je u prostorijama Hotela Waldinger u Osijeku, uz sudjelovanje stručnjaka različitih područja rada s djecom s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na okruglom stolu je sudjelovao savjetnik pravobraniteljice Mario Burek.

Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet, kao jedina nevladina i neprofitna organizacija u Hrvatskoj, razvila je rehabilitacijske programe uključivanjem pasa pomagača za mobilnost slijepih i drugih osoba s invaliditetom te djecu s teškoćama u razvoju, a u koje su uključeni psi pomagači.

Uz program školovanja i dodjele pasa pomagača, pojavila se potreba senzibilizacije građana o pravima, mogućnostima i potrebama slijepih osoba te ulozi pasa u njihovim životima a zbog položaja korisnika psa vodiča. Iz toga se postupno razvio edukativno-promotivni program čije su aktivnosti usmjerene svim dobnim skupinama građana.

Okrugli stol u Osijeku održan je kao dio aktivnosti Projekta 'Širenje usluge uključivanja terapijskih pasa za djecu s teškoćama u razvoju' financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u okviru komponente Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici - FAZA 1. U okviru projekta Centru za autizam Osijek dodijeljen je terapijski pas koji sa stručnom voditeljicom provodi terapijske aktivnosti s njihovom djecom/korisnicima usluga.

Prije samo održavanja okruglog stola organizirane su i jutarnje edukativno-promotivne aktivnosti na Trgu Ante Starčevića uz Edukativno-promotivni program za građanstvo 'Terapijski pas na zadatku'. Tom prilikom održane su kreativne radionice za djecu uz sudjelovanje terapijskog psa, prikaza rada psa vodiča - simulacija kretanja slijepe osobe s psom vodičem (prolazak staze s preprekama s povezom na očima i stručno tumačenje instruktora) te je postavljen info štand na Trgu koji je omogućio susret s korisnicima i terapeutima u cilju razmjene informacija i podjele promotivnih materijala.

Tijekom okruglog stola prezentiran je sam projekt te ciljevi i aktivnosti koje se provode unutar istoga. Cilj projekta je povećati društvenu uključenost djece s teškoćama u razvoju širenjem i unapređenjem usluge uključivanja terapijskih pasa na područje gradova Vukovara, Pule, Rijeke, Lobora, Osijeka, Zagreba i Dugog Sela.

Dvije su ciljane skupine projekta - djeca s teškoćama u razvoju, čiji napredak i razvoj se želi unaprijediti uključivanjem terapijskih pasa u individualni ili grupni rad s njima, što će doprinijeti poboljšanju njihovog zdravstvenog statusa i omogućiti bolju socijalnu uključenost u zajednici. Tijekom Projekta osigurat će se dostupnost usluge uključivanja terapijskog psa za 70-ak djece na području šest županija/gradova.

Druga skupina su stručnjaci različitih profila koje je potrebno educirati, kako bi stekli specifična znanja i vještine za rad s terapijskim psom. Temeljem 50 sati edukacije stručnjaci različitih profila iz šest hrvatskih gradova, svojim će novostečenim znanjima uz terapijskog psa kreirati i poboljšati postojeće terapijske postupke koje svakodnevno provode u radu sa djecom - korisnicima njihovih usluga.

Nakon prezentacije projekta održana je rasprava u kojoj su sudionici okruglog stola razmijenili iskustva te ukazali na potrebu i važnost osiguranja pasa vodiča i terapijskih pasa osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju.

 

Izvor: Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti