TOČKA NA I O USTANOVI URIHO U radniku se prepoznaje čovjek, a ne izvor profita

URIHO planira otvoriti prvi restoran u Hrvatskoj u kojem će raditi osobe s invaliditetom. U sklopu europskog projekta, osobe s invaliditetom educirali su za posao pomoćnih kuhara i čistača

URIHO-v pogon, arhiva.

 

Zapošljavanje u današnje doba je prava lutrija. Često se govori o tome kako se zapošljavaju samo 'podobni' ili pak neki 'koji imaju nekoga na određenom radnom mjestu i funkciji' koji ih mogu zaposliti. No, što je sa zapošljavanjem osoba s invaliditetom? Na koji se način oni zapošljavaju i kakve su im šanse dobiti posao koji žele ili samo posao koji će im omogućiti da osiguraju egzistenciju sebi i svojoj obitelji. Jer, ne zaboravimo, osobe s invaliditetom su osobe poput svih ostalih, oni su roditelji, majke, očevi, nečije kćeri i sinovi, braća i sestre. Imaju i djecu o kojoj se moraju brinuti.

Jedna od tvrtki koja zapošljava osobe s invaliditetom je URIHO - ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Ta ustanova zapošljava 490 radnika od kojih je 287 osoba s invaliditetom. Djelatnici ustanove rade na poslovima vezanim za tekstil, keramiku, kožnu galanteriju i obuću, ortopediju, te tisak i kartonažu. Osim što se osobama s invaliditetom omogućava rad i adekvatna nagrada za taj rad, odnosno plaća, treba istaknuti kako te osobe, ako imaju bilo kakav problem, mogu stručnu pomoć potražiti u Službi za rehabilitaciju gdje na njihove potrebe odgovaraju za to osposobljeni defektolozi, socijalni radnici, psiholozi i socijalni pedagozi.

- Tijekom 75 godina uspješnog poslovanja, ustanova je pokrenula niz projekata kojima se želi pospješiti uključivanje osoba s invaliditetom u svijet rada. Neki od njih postali su standardi u uslugama profesionalne rehabilitacije - rekao je Boris-Jakov Geričić, savjetnik ravnatelja i voditelj Odjela pravnih i kadrovskih poslova.

Danas se na osobe s invaliditetom više ne gleda s predrasudama

Zanimalo nas je na koji se način URIHO uključio u socijalno poduzetništvo?

Boris-Jakov Geričić je istaknuo kako je 'URIHO ustanova koja njeguje socijalno poduzetništvo, odnosno u radniku prepoznaje čovjeka, a ne izvor profita'.

Zanimljivo je to, ako se zna da se nekada na osobe s invaliditetom gledalo kao na 'osobe drugačije od ostalih i s nekim predrasudama'. Na sreću, u današnje doba to više nije tako, a to svjedoče i u URIHO-u.

- U usporedbi s prijašnjim stanjem, danas je manje predrasuda i negativnih stavova prema osobama s invaliditetom, tako da su rezultati zapošljavanja osoba s invaliditetom na otvorenom tržištu rada bolji. Simuliranjem stvarnih radnih uvjeta za različita zanimanja jačamo radne potencijale nezaposlenih osoba s invaliditetom, obnavljamo njihova stručna znanja i vještine, unapređujemo komunikacijsko-socijalne vještine, jačamo njihovu zapošljivost i konkurentnost na tržištu rada, kontaktiramo poslodavce te osobama s invaliditetom pružamo podršku u pronalaženju odgovarajućeg posla - naglasio je Geričić.

URIHO i dalje namjerava zapošljavati osobe s invaliditetom, što je i jedna od temeljnih misija te ustanove.

- Uz profesionalnu rehabilitaciju, zapošljavamo i osobe s invaliditetom, stoga ćemo i nadalje, sukladno potrebama naših proizvodnji i popratnih stručnih službi, raditi na zapošljavanju ove vulnerabilne populacije u društvu. Budući da smo ustanova s većim brojem zaposlenika starije životne dobi, dužni smo raditi na zapošljavanju novih kadrova kako bi popunili radna mjesta djelatnika koji odlaze u mirovinu - kazao je savjetnik ravnatelja URIHO-a.

Prilagodba za slobovidne osobe na radnom mjestu 

O tome kako je raditi u spomenutoj ustanovi ispričala nam je Marijana Škrnjug Matijević koja radi kao operaterka u Kontaktnom centru.

- S obzirom na to da sam osoba s invaliditetom, jako sam zadovoljna svojim poslom u URIHO-u. Osim toga ustanova mi je osigurala i odgovarajuću opremu za slabovidne osobe. Radni prostor je potpuno prilagođen meni, kao i ostalim kolegama s invaliditetom. Ugodna radna okolina i mogućnost za obrazovanje i usavršavanje u poslu me čini sretnom. Svoj posao smatram sigurnim i zbog toga imam više motivacije i volje za radom - rekla je Marijana Škrnjug Matijević.

Budući da se i dalje nalazimo u razdoblju pandemije koronavirusa, ta se negativnost odrazila i na osobe s invaliditetom te na zaposlenike URIHO-a.

Ustanova URIHO se početkom pandemije u 2020. godini u vrlo kratkom roku prilagodila potrebama tržišta. Naime, ako se samo malo prisjetimo prošlosti i početka nošenja maski, sjetit ćemo se i kako se URIHO među prvima uključio u izradu tih maski kako bi svi naši sugrađani bili zaštićeni protiv koronavirusa.

Kako je rekao Boris-Jakov Geričić, orijentirali su se na 'izradu pamučnih perivih maski uz različita dizajnerska rješenja'.

- U početku su to bile jednoslojne maske u obliku lepeze koje su evoluirale u dvoslojne maske u obliku školjke, a sve sukladno željama i potrebama naših vjernih kupaca. Osmislili smo i novi brend URIHO MEDICAL gdje smo za potrebe pandemije izradili podizni vizir s regulatorom širine koji svojim tehničkim karakteristikama odgovara na zahtjeve ovog izazovnog razdoblja - naglasio je.

Više od 60 posto zaposlenika cijepljeno protiv Covida-19

Osvrnuo se i na cijepljenje protiv Covida-19 te rekao kako se oni pridržavaju epidemioloških mjera.

- Budući da smo ustanova u kojoj više od 60 posto čine osobe s invaliditetom, učinili smo maksimalne napore da se naši djelatnici cijepljenjem zaštite od prenošenja virusa. Potrebe kupaca uskladili smo s mogućnostima naše proizvodnje te rokovima isporuke. Naravno da smo zbog specifične radne snage imali i manje teškoće u proizvodnji, no možemo reći da smo i u ovo teško doba pandemije relativno uspješno završili poslovnu godinu - istaknuo je savjetnik ravnatelja.

I bez obzira na pandemiju, za koju vjerujemo da će ipak lagano jenjavati, zanimalo nas je koji su daljnji planovi te institucije.

Uskoro prvi restoran u kojem će raditi osobe s invaliditetom

- U sljedećem razdoblju ustanova planira otvoriti prvi restoran u Hrvatskoj u kojem će raditi osobe s invaliditetom. S tim u vezi u sklopu europskog projekta upravo smo osobe s invaliditetom educirali za posao pomoćnih kuhara i čistača. Projekt se održavao pod nazivom ‘Pometimo prošlost, zakuhajmo budućnost‘, a njegov stručan naziv pod koji su dobivena i sredstva iz Europskog socijalnog fonda bio je ‘Model aktivacije dugotrajno nezaposlenih osoba s invaliditetom kroz razvoj i provedbu prilagođenih programa osposobljavanja i radnog treninga’. Za poslove pomoćnih kuhara i čistača osposobljeno je 55 osoba s invaliditetom - zaključio je Boris-Jakov Geričić.

 

Portal točkanai.hr - portal za poduzetnike

 

Povezane vijesti