OTVOREN 13. FESTIVAL PRAVA DJECE 'Odrasli nas ne slušaju dovoljno' kažu mladi na panelu o aktualnim krizama

Festival prava djece jedinstvena je inkluzivna platforma koja djeci i adolescentima, uključujući djevojke i dječake s teškoćama i one iz manje razvijenih područja, omogućuje da se izraze i raspravljaju o pitanjima do kojih im je najviše stalo, izazovima paralelnih online i offline života te prilikama za stvaranje bolje budućnosti, kazala je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku

 

Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator organizirala je povodom otvorenja 13. festivala prava djece, online panel 'Poslušajte nas malo, ako vam je stalo! Djeca i mladi govore o posljedicama današnjih kriza.'  koji se mogao pratiti na Facebook stranici Festivala prava djece. Panel je održan u utorak, 12. listopada.

Rijetko kada se organizira događaj na kojem su panelisti, pa i moderator,  djeca i mladi te su svojim panelom poručili: 'Mladi imaju dobra razmišljanja, imamo drugačiju perspektivu i drugačija rješenja, mi stvaramo, kreiramo i dajemo - voljeli bi da nas odrasli aktivno poslušaju!'

Panel je moderirao Aleksej Leon Gajica, član žirija Festivala prava djece, učenik MIOC-a i Mladi ambasador za prava djece i mladih. Panelisti su bili Iva Ćorković, učenica 8. razreda OŠ Dragalić, suautorica filma #STOPcyberbullyingu koji je uvršten u program Festivala, Petar Duspara, učenik OŠ M. Lovraka iz Petrinje, Lucija Cerovec, članica žirija Festivala prava djece i učenica X. gimnazije u Zagrebu, Drita Havolli, učenica Škole za medicinske sestre Vrapče u Zagrebu, a sudjelovale su  i stručnjakinje Sena Puhovski, psihologinja i predsjednica Zagrebačkog psihološkog društva te Ana Žnidarec Čučković, pedagoginja i predsjednica Udruge Alternator.

Kako je ići u školu, a kako na praksu online? Kako održavati prijateljstva u virtualnom svijetu? Kako utješiti nekoga ako ga ne možeš zagrliti? Na ova i brojna druga važna pitanja, vezana za trenutnu epidemiju virusa Covid-19 i posljedice potresa  razgovaralo se na panelu, a značajna pozornost posvećena je i velikom problemu u životima djece i mladih – utjecaju društvenih mreža i cyberbullyingu, koji ima posljedice na kvalitetu njihovog života, ističu mladi panelisti.

-Bilo bi izvrsno kada bi mogli iskorijeniti teške životne situacije koja tište djecu i mlade, no velika je stvar prepoznati ih i reagirati. Važno je djeci dati prostora sa spoznajom da se uvijek mogu pouzdati u nas, odrasle. Aktivnim slušanjem gradimo odnos i povjerenje koji nam svima otvara nove mogućnosti - zaključila je Ana Žnidarec Čučković, predsjednica Udruge Alternator.

Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, također ističe važnost Festivala kao dugogodišnji partner: - Ovo je osjetljivo vrijeme za odrastanje, posebno za najranjiviju djecu, koja su u vrijeme pandemije u riziku da budu još više isključena. Festival prava djece jedinstvena je inkluzivna platforma koja djeci i adolescentima, uključujući djevojke i dječake s teškoćama i one iz manje razvijenih područja, omogućuje da se izraze i raspravljaju o pitanjima do kojih im je najviše stalo, izazovima paralelnih online i offline života te prilikama za stvaranje bolje budućnosti. UNICEF s ponosom podržava Festival već 13. godinu i vjerujemo da će nastaviti osnaživati i povezivati glasove djece iz svih dijelova Hrvatske u duhu inkluzije, empatije i podrške – kazala je M. Castillo.

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević izjavila je kako se već godinama podržava Festival prava djece koji na inovativan način pristupa dječjim pravima, pomaže njihovoj boljoj vidljivosti, a naročito prepoznavanju prava djece u području kulture i umjetnosti. Festival utječe i na povećanje dostupnosti kvalitetnih medijskih sadržaja djeci, te pomaže preskočiti prepreke kako bi isti dospjeli i do djece u udaljenim manjim mjestima i do djece s oštećenjem vida ili sluha.

-Posebno nas veseli to što FPD omogućuje da se širokoj publici djece i mladih prikažu i filmovi koje su snimili upravo njihovi vršnjaci. Na taj način on osnažuje glas djece u društvu, potiče ih na slobodno iznošenje mišljenja o svim pitanjima koja su im važna, te tako pomaže ostvarivanju dječjega prava na sudjelovanje ili participaciju - ističe pravobraniteljica.

-Više od 20 posto djece u Europskoj uniji u 2019. bilo je izloženo riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti. Svako dijete u EU-u, bez obzira na porijeklo, ima pravo na istu razinu zaštite i pristup bitnim uslugama. Europska komisija je 2021. donijela Strategiju EU-a o pravima djeteta i prijedlog preporuke Vijeća o uspostavi europskog jamstva za djecu u čijim pripremama je sudjelovalo više od 10 000 djece. Podržavamo rad djece koja dižu svoj glas i snimaju filmove o svojim problemima i pravima te vas sve pozivamo da pratite aktivnosti u okviru Festivala prava djece, poručio je Ogninan Zlatev, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj povodom otvorenja Festivala.

Ovogodišnji 13. Festival prava djece se ponovno odvija online putem svih ekrana (od interneta, preko društvenih mreža i Youtube-a do televizije). Prošle godine je tako na Festivalu sudjelovalo rekordnih 30 tisuće djece gledajući filmove svojih vršnjaka.

Ove godine novost Festivala jest da je i sam žiri dječji – djeca iz osnovnih i srednjih škola dodjeljuju nagrade filmovima svojih vršnjaka koji najbolje opisuju stanje djece i mladih u Hrvatskoj.

 Svi filmovi koji su snimila djeca, a koji su selektirani iz revija Hrvatskog filmskog saveza, dostupni su svim školama u Hrvatskoj putem web stranice Festivala, a učitelji mogu preuzeti i nastavne pripreme za rad nakon gledanja filma. Cilj je da što više učitelja preuzme materijale i što više razgovara s djecom i mladima o temama filmova.

I ove će godine, osim školskih projekcija, na HRT3 biti prikazani filmovi aktualne europske produkcije u programu Dobre vibracije, zabavni, domišljati i poticajni, odlični za druženje cijelih obitelji ispred malih ekrana. Emitiranje počinje već ove subote 16. listopada, a svi filmovi su prilagođeni i za djecu s oštećenjima sluha i vida, što Festival čini jedinim inkluzivnim festivalom u Hrvatskoj.

Festival prava djece pod već poznatim motom 'Mali festival za velike teme' na zabavan i pitak način progovara o dječjim temama, daje djeci i mladima prostor za izražavanje, no istovremeno poziva na dijalog, propituje i tako predstavlja relevantnu društvenu platformu.  Održava se 13. godinu za redom u organizaciji Udruge za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator i partnerstvu s Uredom UNICEF-a za Hrvatsku, Uredom pravobraniteljice za djecu i Hrvatskim filmskim savezom.

Pogledajte službeni video Festivala.