ŽUPANIJSKA UDRUGA SLIJEPIH SPLIT Pokrenuli akciju kojom žele osigurati radno mjesto za slijepu osobu

Županijska udruga slijepih Split javnosti se obraća s molbom za donaciju kako bi osigurali dovoljno sredstava za zapošljavanje slijepe osobe u udruzi i da toj osobi mogu omogućiti stalno radno mjesto s dovoljno sredstava za isplatu plaće i ostalih davanja u trenutcima kada još nemaju novih projekata

Županijska udruga slijepih Split

 

Županijska udruga slijepih Split osnovana je s ciljem pružanja pomoći slijepim osobama i njihovoj integraciji u društvo. Ova udruga svim članovima na jednak i transparentan način omogućuje ostvarivanje zakonski omogućenih prava i usluga, a zahvaljujući angažmanu videćih djelatnika s članovima osmišljavaju nove aktivnosti s ciljem što uspješnije socijalne integracije slijepih osoba u društvu. Realizacija potrebnih aktivnosti u prvom redu ovisi o donacijama i financijskoj podršci koju ostvaruju javljanjem na javne natječaje na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini.

Dugo vremena od osnutka, udruga je konačno postala aktivna i prepoznata u lokalnoj zajednici kao pouzdan partner koji brine o svojim potrebitim članovima. Samo prošle godine zahvaljujući donacijama privatnih i poslovnih subjekata prikupili su više od 150.000 kuna koje su potom podijelili djeci – mladim slijepim članovima udruge kojima je iznimno potrebna financijska pomoć za kupnju specijalizirane tifo-tehno opreme za nastavak školovanja.

- Za daljnji razvoj naše udruge od primarne važnosti je ulaganje u zaposlenike, točnije zapošljavanje slijepih osoba. Osobe s invaliditetom teško dolaze do stalnog zaposlenja. Na putu do pronalaska posla suočavaju se s brojnim preprekama bilo da se radi o oskudnoj ponudi poslova prema njihovim kvalifikacijama i/ili ostvaruju zaposlenje u organizacijama civilnog društva isključivo kao projektni zaposlenici.

Iako je veliki napredak napravljen u pristupu i mogućnostima zapošljavanja osoba s invaliditetom zahvaljujući sredstvima iz EU projekata, nažalost, zaposlenje na određeno vrijeme za osobe s invaliditetom,u ovom slučaju slijepe osobe, ne nudi dovoljnu sigurnost.

Svaki EU projekt ima točno određeno vrijeme provedbe, po završetku projektnih aktivnosti potrebno je čekati i do godinu dana na potpisivanje novog Ugovora i nastavak provođenja sljedeće faze projekta. Za usporedbu videća osoba koja radi administrativan posao na projektu u inter-fazi između projekata može raditi kao prodavač, konobar, recepcioner, u call centru… dok slijepa osoba, odnosno osoba s invaliditetom nema drugih opcija nego čekati raspisivanje nove faze projekta što dovodi u pitanje njezinu egzistenciju, ali i osobno uvjetovano zadovoljstvo kvalitetom života - kazao je Ivan Tokić, predsjednik udruge.

BarKod, Split

 

Zato se javnosti obraćaju s molbom za donaciju kako bi osigurali dovoljno sredstava za zapošljavanje slijepe osobe u udruzi i da toj osobi mogu omogućiti stalno radno mjesto s dovoljno sredstava za isplatu plaće i ostalih davanja u trenutcima kada još nemaju novih projekata.

- Nadamo se da ćete podržati našu akciju i pomoći nam da zajedno gradimo društvo jednakih mogućnosti u kojem osobe s invaliditetom ostvaruju jedno od temeljnih ljudskih prava, pravo na rad, u skladu s vlastitim mogućnostima. Za više informacija o radu pratite našu Facebook stranicu.

Sva sredstva koja nam doznačite, pravdat ćemo potrebnom dokumentacijom i dokazima o provedenom plaćanju kao i službenim Izvještajem o potrošnji proračunskih sredstava na PROR-POT obrascu po završetku godine. Vjerujemo da ćete imati razumijevanja za nas te nam dati potporu u okviru svojih financijskih mogućnosti, kako bi nastavili koristan rad za dobrobit slijepih, među kojima ima i vaših sugrađana - zaključio je Tokić.

Donaciju možete uplatiti na žiro račun HR4323400091511017828, ili putem bar koda koji se nalazi u tekstu.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti