CENTAR ZA INKLUZIVNE RADNE AKTIVNOSTI Projekt 'Aktivni za inkluziju' od velikog značaja za osobe s invaliditetom

U prvom redu projekt doprinosi boljoj socijalnoj uključenosti i kvaliteti života u zajednici za osobe s intelektualnim teškoćama

Intelektualne teškoće, ilustracija

 

Centar za inkluzivne radne aktivnosti kao nositelj, u partnerstvu s Udrugom za promicanje inkluzije i Centrom za inkluziju Pakrac - Lipik, provodi projekt 'Aktivni za inkluziju' na području Grada Zagreba, Sisačko-moslavačke i Požeško-slavonske županije.

U prvom redu doprinosi boljoj socijalnoj uključenosti i kvaliteti života u zajednici za osobe s intelektualnim teškoćama.

- Na temelju višegodišnjeg djelovanja u području uključivanja osoba s intelektualnim teškoćama u zajednicu i svijet rada, Centar za inkluzivne radne aktivnosti utvrdio je da osobe s intelektualnim teškoćama nisu dostatno osnažene za ostvarivanje svog Ustavom zajamčenog prava na rad u inkluzivnim uvjetima te se javlja specifična potreba za kvalitetnom, kontinuiranom stručnom podrškom na individualizirani i osobno usmjeren način - stoji u priopćenju Centra za inkluzivne radne aktivnosti iz Zagreba, Bleiweisova 15, koji je poslala Marta Jalšovec, mag. polit. soc., voditeljica programa i projekata.

Konstatirano je da također ne postoji dovoljna svijest javnosti i poslodavaca o radnim kapacitetima osoba s intelektualnim teškoćama te o mogućnostima i prednostima njihovog uključivanja u redovne radne procese.

- Zato se kroz ovaj projekt, koji ima doseg i na nerazvijena/deprivirana područja, doprinosi jačanju i umrežavanju organizacija civilnog društva, osobe s intelektualnim teškoćama, kao ranjiva skupina, informiraju se i osnažuju za lakši pristup tržištu rada te uključuju u život zajednice i svijet rada, a čime se povećava socijalna uključenost i kvaliteta njihova života u zajednici. Građani i poslodavci se senzibiliziraju i osvještavaju o radnim kapacitetima osoba s intelektualnim teškoćama i o mogućnostima i prednostima te važnosti njihovog uključivanja u radne procese na otvorenom tržištu rada. Projekt doprinosi građanskom sudjelovanju, socijalnoj koheziji, razvoju humanijega i ravnopravnijega demokratskog društva, koje je uključivo i otvorenije za svoje sugrađane s intelektualnim teškoćama - pojašnjeno je.

Osobe s intelektualnim teškoćama zainteresirane za uključivanje u mentorski program, inkluzivno volontiranje ili radne aktivnosti na otvorenom tržištu rada te društveno odgovorni poslodavci koji imaju interes za uključivanje osoba s intelektualnim teškoćama u svoje timove, više informacija mogu dobiti na broj telefona: 01/561-9911 ili email: info@cira.hr, kontakt osoba Marta Jalšovec, voditeljica projekta.

Projekt 'Aktivni za inkluziju' je podržan s 14.733 eura financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova, a provodi se u razdoblju od 1. listopada 2021. do 31. ožujka 2022. godine.

 

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti