VOLONTERI PIŠU ZA IN PORTAL Promjena u društvu počinje od osobe

Ono što me zapanjilo je koliko smo kao društvo zapravo gluhi i slijepi prema potrebama drugih. Od svih medija koji nas okružuju, šokantna je činjenica da postoji samo jedan medij specijaliziran za osobe s invaliditetom, piše Petra Vlaić

Sretna djevojka, ilustracija.

 

U tijeku je još jedna volonterska akcija 72 sata bez kompromisa (u vrijeme pisanja teksta, op. ur.) - tri dana tijekom kojih brojni mladi ljudi odluče dio svog vremena dati u korist drugima. Za mene je ovo treći put da sudjelujem, potaknuta pozitivnim iskustvima željela sam i ove godine biti dio te akcije.

Naravno, nakon prijave kreću nagađanja o tome koja će nam akcija biti dodijeljena i do sada nijednu godinu nisam uspjela ni blizu pogoditi o čemu je riječ. Prve godine sam uređivala dvorište jedne osnovne škole, druge godine sam pomagala beskućnicima prodavati časopis na ulici, a ove je došlo nešto potpuno drugačije; dolazak u URIHO ustanovu, razgovor s osobama s invaliditetom te na kraju pisanje nekakvog teksta o našim doživljajima.

Iskreno, nisam u početku bila sigurna koliko će moje slušanje o određenoj temi biti dobro za zajednicu i doprinijeti nečemu na koristan način. Kada uređuješ dvorište, rezultati su odmah pred tobom i vidiš dobro koje činiš. Kada prodaješ časopise, vidiš prihod koji se stvara i znaš kako si time nekome olakšao idućih par dana, ali u ovom slučaju moj zadatak je bio samo doći, saslušati i razgovarati. Odlučila sam se prepustiti i vidjeti što novo mogu saznati.

Stigli smo ujutro i dočekali su nas djelatnici ustanove URIHO koji su za nas pripremili prezentaciju kako bismo bolje shvatili tko su osobe s invaliditetom (OSI), s kojim poteškoćama se susreću te kako bismo mi mogli biti bolji u našem pristupu prema njima. Ono što me najviše iznenadilo je zapravo koliko informacija mi prođe 'ispod radara'. Kao osoba koja nema invaliditet, nisam imala situacija gdje me nešto ograničavalo ili gdje sam morala tražiti alternativna rješenja, bilo to na poslu, u školi, u društvenim situacijama ili čak u jednostavnijim svakodnevnim aktivnostima. Upravo zbog toga, zanimljivo je dobiti proširenje perspektive i djelić dojma kako izgleda dan u životu OSI.

Ono što me zapanjilo je koliko smo kao društvo zapravo gluhi i slijepi prema potrebama drugih. Od svih medija koji nas okružuju, šokantna je činjenica da postoji samo jedan medij specijaliziran za OSI (In Portal). Određene ustanove poput biblioteka, muzeja, centara koje imaju naznačeno da su prilagođene i za OSI, mogu imati nedostataka koje na koncu omogućavaju samo određenoj grupi osoba s invaliditetom kretanje po toj ustanovi.

Tada sam shvatila koji je pravi značaj ove akcije i koliko je bitno osvješćivanje svakog pojedinca, jer koliko god mislili da smo upućeni u neku temu, uvijek postoji više što možemo saznati, a kasnije i primijeniti.

Promjena u društvu počinje od osobe, zato sam zahvalna što sam s ovom akcijom dobila mogućnost proširiti svoju perspektivu i biti bolja.

 

Petra Vlaić

 

Povezane vijesti