VAŽNO Sjedinjene Američke Države tuže Uber zbog navodne diskriminacije osoba s invaliditetom

Osobe s invaliditetom zaslužuju jednak pristup svim područjima života zajednice, uključujući usluge privatnog prijevoza koje pružaju tvrtke poput Ubera

Osoba s invaliditetom

 

Američko ministarstvo pravosuđa u srijedu je tužilo uslugu dijeljenja vožnje Uber Technologies Inc (UBER.N) zbog navoda o previsokim cijenama za osobe s invaliditetom i zatražilo od saveznog suda da naloži tvrtki da se pridržava zakona koji štiti osobe s invaliditetom od diskriminacije.

Tužba Ministarstva pravosuđa, podnesena američkom Okružnom sudu u San Franciscu, usmjerena je na Uberovu politiku iz travnja 2016. o naplaćivanju pristojbi za vrijeme čekanja putnicima - praksa koja je započela u nekoliko gradova koja je na kraju proširena širom zemlje. Navodi se da ova politika diskriminira osobe s invaliditetom, što je u suprotnosti sa Zakonom o Amerikancima s invaliditetom, govoreći da je osobama s invaliditetom poput slijepih ili onih koji koriste invalidska kolica ili šetače potrebno više od dvije minute da uđu u Uberov automobil.

- Osobe s invaliditetom zaslužuju jednak pristup svim područjima života zajednice, uključujući usluge privatnog prijevoza koje pružaju tvrtke poput Ubera - rekla je pomoćnica glavnog državnog odvjetnika Kristen Clarke za Odjel za građanska prava Ministarstva pravosuđa u priopćenju.

 - Ova tužba nastoji uskladiti Uber s mandatom Zakona o Amerikancima s invaliditetom, a istovremeno šalje snažnu poruku da Uber ne može kažnjavati putnike s invaliditetom samo zato što im treba više vremena da uđu u automobil - kaže ova hrabra žena.

Hrabra jer je drugačije postavila stvari, postavila nam naime pitanje na koje, možda, ovog trenutka nemamo odgovora. Jadan je taj taksi prijevoznik koji ne može voziti kolica.

Biti osoba s invaliditetom stvar je sudbine - a što drugo? - sve ostalo pripada tupavim konstrukcijama.

 

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti