SVEUČILIŠTE SJEVER Studentski Radio Pressedan pomaže osobama koje su odslužile kaznu zatvora

Internetski studentski Radio Pressedan provodi projekt Sveučilišta Sjever pod nazivom ‘eRadio za drugu šansu’

Student i studentica kao radijski voditelji.

 

Kako saznajemo s portala srednja.hr, projektom se pridonosi povećanju svijesti javnosti o poteškoćama s kojima se susreću osobe koje su odslužile kaznu zatvora, prilikom povratka i reintegracije u zajednicu, stvarajući radijske emisije kojima povećavaju vidljivost ove ranjive skupine.

Kako bi se o toj važnoj temi potaknuo dijalog i u akademskoj te znanstvenoj zajednici, na temelju provedbenih aktivnosti projekta su do sada nastala dva kvalifikacijska te dva izvorna znanstvena rada.

- Unutar svih aktivnosti koje se provode u provedbi projekta Sveučilišta Sjever, UP 02.1.1.10.0036, ‘eRadio za drugu šansu‘, istaknuli bismo one koje su znatno doprinijele povećanju vidljivosti projekta u akademskoj i znanstvenoj zajednici. Naime, na preddiplomskom sveučillišnom studiju 'Novinarstvo' Sveučilišta Sjever, tijekom rujna i listopada 2021. godine izrađena su i uspješno obranjena dva završna rada koja se temelje na aktivnostima projekta 'eRadio za drugu šansu'. Oslanjajući se na projekt 'eRadio za drugu šansu', objavljena su i dva izvorna znanstvena rada - izjavili su sa Sveučilišta Sjever.

Temeljem dobre prakse u postupku osiguranja pristupačnosti podcasta nastalih u okviru projekta, članica projektnog tima Tanja Kostanjevac uspješno je obranila dana 10. rujna 2021. završni rad pod nazivom ‘Digitalna pristupačnost medijskog sadržaja‘. Kako je pojašnjeno, ovaj kvalifikacijski rad nastao je u okviru obveznog predmeta ‘Komunikologija’ pod mentorstvom doc. dr. sc. Željke Bagarić, ujedno i voditeljice projekta.

Naposljetku je napomenuto da je hodogram postupka prilagodbe audio sadržaja iz ovog završnog rada također dio izvornog znanstvenog rada pod nazivom Accessibility of public health information on COVID-19 outbreak: Analysis of the European media space, koautorica Tanje Kostanjevac, univ. bacc. nov. i doc. dr. sc. Željke Bagarić, koji je trenutno u postupku objave u interdisciplinarnom časopisu Media - Kultura - Komunikacija Społeczna [Media - Culture - Social Communication]. Izdavač ovog dvojezičnog časopisa je University Warmia and Mazuri iz Olsztyna u Poljskoj (UWM Sveučilište) i s kojim Sveučilište Sjever, osim u okviru Erasmus+ mobilnosti, ostvaruje i suradnju unutar projekta.

 

Izvor: srednja.hr/Sveučilište Sjever

 

Povezane vijesti