DISKRIMINACIJA MAJKI S INVALIDITETOM Imaš li neku tjelesnu ili intelektualnu teškoću bolje nemoj roditi

Dvostruko je vjerojatnije da će slijepa žena roditi carskim rezom. Korisnici invalidskih kolica, poput jedne moje poznanice, koja ima genetsko neuromišićno stanje, obično će proći cijelu trudnoću bez vaganja, kaže dr. Cokley

Majka s invaliditetom

 

Imaš li muškarca? Jesi li u vezi? Možeš li voditi ljubav?

Pitanja su to bizarna, dozlaboga bezobrazna, a opet sasvim ležerno postavljena Falayli Franck, majci s invaliditetom.

Takve pretpostavke - o bezgrešnom začeću, valjda? - u Sjedinjenim Američkim Državama djelomično i dalje postoje jer su bile zakonski provođene većim dijelom prošlog stoljeća. Prisilna sterilizacija odraslih osoba s invaliditetom još uvijek je bila legalna 1979., četiri godine nakon što su američke državne škole morale u obrazovni sustav integrirati djecu s teškoćama u razvoju.

Prije nekoliko godina redakciji In Portala javila se majka s invaliditetom s gotovo identičnom pričom. Kako ćete odgajati svoje dijete ako ste osoba s invaliditetom, imate li muškarca koji će sponzorirati vašu roditeljsku avanturu, i tome slične gluposti. Nažalost, naša redakcija do danas nije uspjela navesti majke s invaliditetom da se pod punim imenom i prezimenom predstave javnosti sa svojim pričama koje su uistinu zastrašujuće. O tome se šuti.

No zato je poučna priča Rebecce Cokley, službenice programa za prava osoba s invaliditetom u Zakladi Ford i poznate aktivistice patuljastog rasta.

- Odrasla sam u području Bay Area na vrhuncu pokreta za prava osoba s invaliditetom i ne mogu se sjetiti kategorije invaliditeta neke žene koju nisam vidjela trudnom. Dugo nisam shvaćala koliko je to radikalno, ta politika diskriminacije - veli Cokley.

- Ljudi koji su odrasli s pravom studiranja, rada i pristupa javnim prostorima ponekad su šokirani stigmom s kojom se suočavaju kada žele imati djecu. Čak i danas tijela za javno zdravstvo vode detaljnu evidenciju o korištenju kontracepcijskih sredstava za žene s invaliditetom, a uopće ne bilježe što se događa ako i kada te iste žene zatrudne. Rezultat je, pokazuju nova istraživanja, niz šteta koje se ne mogu objasniti medicinskom složenošću ili anatomskim razlikama.

Slijepa žena, dvostruko je vjerojatnije, da će roditi carskim rezom, za razliku od one koja vidi. Korisnici invalidskih kolica, poput jedne moje poznanice, koja ima genetsko neuromišićno stanje, obično će proći cijelu trudnoću bez vaganja. Majke s intelektualnim teškoćama imaju upola manju vjerojatnost da će dojiti, dok su one s tjelesnim invaliditetom pod znatno povećanim rizikom od postporođajne depresije - kategorična je Cokley.

- To su kokoš i jaje - rekao je dr. John Ozimek, specijalist za fetalnu medicinu majki u medicinskom centru Cedars-Sinai.

- Vidimo povećanu stopu komplikacija kod pacijentica s invaliditetom, ali to nije posljedica invaliditeta, to je rezultat toga što nisu dobile odgovarajuću skrb. Ne dobivaju standardni tretman kod trudnoće - kaže dr. Ozimek.

Standardno liječenje trudnoće počinje s pretpostavkom da pacijentica može zatrudnjeti, a vrlo je moguće da već jest, zbog čega je većini žena između 15 i 50 godina gotovo svaki medicinski stručnjak kojeg su ikada vidjele postavio isti niz pitanja. Muškarac? Trudnoća? Kako to?

Pitanja su poželjna i normalna u nekim slučajevima. Kod majki s invaliditetom očito ne.

 

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti